sobota, januára 03, 2009

Kuracie prsia s pistáciovou omáčkou


Vianoce sú už dávno za nami, prežili sme aj Silvester, oslávili Nový rok aj príchod €ura. Režim v kuchyni sa pomaly dostáva do zabehaných koľají a pseudosviatočné jedlá ustupujú klasike. Aby sme však neupadli do stereotypu, ponúkam Vám recept na jednoduché a chutné jedlo s trochu netradičnou príchuťou. Pistáciové oriešky poznáte snáď všetci - a je dosť možné, že boli súčasťou mištičiek na stolíku počas televíznych orgií aj vo Vašej domácnosti, hneď vedľa diaľkového ovládania. Ak sa ich ešte zopár zvýšilo, môžete ich teraz použiť. V opačnom prípade zbehnite do Vášho obľúbeného hypermarketu a miňte zopár eurocentov za hrsť zelených pražených pistácií.

Budete potrebovať:

  • kuracie prsia
  • lúpané zelené pistácie
  • 2 veľké paradajky
  • 1 veľkú cibuľu
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1-2 chilli papričky
  • 2 kocky slepačieho bujónu
  • soľ
  • čierne korenie
  • olivový olej


Na panvici s rozohriatym olivovým olejom osmažíme kúsky kuracích pŕs. Keď mäso dostane zlatohnedú farbu, vyberieme ho z panvice a odstavíme nabok.


V stredne veľkom hrnci rozohrejeme za lyžicu oleja. Nadrobno nakrájanú cibuľu osmažíme do sklovita, pridáme na malé kúsky nakrájané paradajky (môžete ich predtým ošúpať), nasekaný cesnak a chilli. Krátko osmažíme a zalejeme litrom studenej vody. Osolíme, okoreníme, pridáme 2 kocky slepačieho bujónu a pistácie a varíme asi 20 minút.


Teraz do hrnca pridáme osmažené kúsky kuracích pŕs. Znížime teplotu a pomaly dusíme ďalších 20-25 minút.


Kúsky mäsa preložíme naspäť do panvice, aj s väčšou časťou vývaru. Pistácie a ostatné tuhé čiastočky preložíme do mixéru a rozmixujeme na jemné pyré. Do mixéru pridajte aj trocha vývaru, aby pistáciové pyré nebolo príliš husté a dostalo jemnú textúru.

Takýmto pekným pistáciovým pyré prelejeme kuracie kúsky na panvici a poriadne premiešame.


Podávame s basmati ryžou - alebo prílohou podľa vlastnej chuti a fantázie.


Bon Appétit !

Žiadne komentáre:

Print

for my blog on KanKan.sk

Top kulinárske blogy