nedeľa, januára 11, 2009

Chilli Con Batata


Zo svojich mladých liet (ehm) si pamätám na spaghetti westerny, kde dvaja ničomníci vymlátili celú bandu škaredých zlodejov koní. Najviac mi utkvel v hlave obraz, kde Terence Hill sedí pri ohni a lyžicou naberá pečenú fazuľu z panvice a konzumuje ju takým štýlom, že ešte aj dnes u mňa spúšťa Pavlovov reflex. Inšpirácia na dnešný recept je teda už známa. Nebude to síce "kovbojská fazuľa", ale niečo na štýl Chilli con carne, kde mäso je nahradené sladkým zemiakom, batátom. Teda vlastne Chilli con batata...

Tak si nasaďte kuchárske sombrero a pripravte si:

  • 1 cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 jalapeño papričku
  • 1 lyžičku mletej rasce
  • 1 lyžičku mletého koriandra
  • hrsť zelených fazuliek
  • 1 sladký zemiak (batát)
  • mleté chilli
  • cukor
  • soľ
  • čierne korenie
  • šúpané paradajky v náleve
  • tmavé fazule v náleve
  • olivový olej


Na olivovom oleji speníme nadrobno pokrájanú cibuľu. Po chvíľke pridáme rozdrvený cesnak, mletú rascu, očistenú a nasekanú jalapeño papričku a lyžicu mletého chilli a ešte pár minút posmažíme.


Pridáme ošúpané paradajky aj s nálevom, očistený a na kocky nakrájaný batát a napoly prekrojené zelené fazuľkové struky, zbavené koncov. Osolíme, okoreníme a necháme pomaly dusiť.


Po chvíli pridáme tmavé fazule z konzervy, aj s nálevom. Prisypeme lyžičku cukru na zvýraznenie paradajkovej chuti, premiešame a necháme dusiť, kým sladký zemiak nie je mäkký.


Ako priloha sa výborne hodí tmavý chlieb, prípadne tortilla placky.


¡Buen provecho!

P.S. Ak máte doma vlhčený toaletný papier, odporúčam ho preventívne dať do chladničky... verte mi, zíde sa Vám neskôr :-)

Žiadne komentáre:

Print

for my blog on KanKan.sk

Top kulinárske blogy