nedeľa, januára 25, 2009

Ananásovo-banánove curry


Vo firemnej kantíne mávame občas tématické týždne, venované určitej krajine alebo regiónu. Takéto chvíľky mám rád, lebo zvyčajne ochutnám zase niečo nové a naberiem inšpiráciu. Tak ako to bolo v prípade dnešného obeda, nápad na ktorý sa zrodil počas týždňa karibskej kuchyne.

Ak sa teda chcete nechať uniesť pestrými vôňami do farbami hrajúceho Karibiku, skúste si so mnou pripraviť Ananásovo-banánové curry

Na výlet budete potrebovať:

  • kuracie alebo morčacie prsia
  • banány
  • ananás (čerstvý alebo kompót)
  • sladkú červenú papriku
  • cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • curry korenie
  • slepačí bujón
  • soľ
  • čierne korenie
  • bobkový list
  • olivový olej


Do hrnca s rozohriatym olivovým olejom vložíme na pásiky nakrájané kuracie mäso, osolíme, okoreníme a krátko osmažíme. Po asi 5 minútach mäso z hrnca vyberieme na tanier a odložíme nabok.


Teraz do hrnca vložíme nadrobno nakrájanú cibuľu, na kocky nakrájanú papriku a rozdrvený cesnak. Po cca 3 minútach, keď cibuľa a paprika dostatočne zmäknú, pridáme lyžicu curry korenia a dobre pomiešame. Smažíme ďalšiu minútu, maximálne dve ("dávam bolševikovi rok, maximálně dva").


Prilejeme 1/2 litra vody (zvyknem si ju predvariť v rýchlovarnej konvici, aby sa "nezlomil" var) a vhodíme kocku bujónu a bobkový list. Krátko povaríme a po chvíli pridáme osmažené kuracie pásiky a na asi 2 cm kúsky pokrájané ošúpané banány. Dobre premiešame a necháme dusiť asi 5 minút. Hrniec nezakrývajte, nechajte odpariť prebytočnú vodu. Ak to chcete mať trochu pikantnejšie, môžete pridať štipku mletého chilli.

Nakoniec pridáme na kúsky pokrájaný ananás (ak použijete konzervu, šťavu radšej vypite, do hrnca sa momentálne nehodí), premiešame a dusíme ešte 4-5 minút.


Ak Vám ostalo v hrnci priveľa šťavy, môžete ju zahustiť škrobovou múčkou. Ak je šťavy tak akurát, varenie sa v túto chvíľu končí a môžeme prestierať. Ako príloha sa výborne hodí basmati ryža, ale kľudne to môžete konzumovať aj bez nej, je to ľahké ako haitské slnko :-)


Bon Lapéti !

Žiadne komentáre:

Print

for my blog on KanKan.sk

Top kulinárske blogy