nedeľa, novembra 30, 2008

Zemiaky na víne


Keďže moja prvá dnešná aktivita bola návšteva fitness, dnes som si mohol dopriať trochu viac kalórií ako zvyčajne. Jedlo, ktoré Vám dnes predstavím, na kalórie bohaté teda je. Syr, šunka, víno - to ale nie sú iba kalórie, to je zároveň aj predzvesť výborného pokrmu, vhodného na zakončenie uplynulého týždňa.

Tak teda si pripravme:

  • zemiaky
  • cibuľu
  • Schwarzwald šunku *)
  • polotvrdý syr (Raclette)
  • biele víno
  • sójovú omáčku


*) Ekvivalenty: Parmská šunka, Pršut, Serrano, atď.

Zemiaky ošúpeme a umyjeme. Ak sú veľké, prekrojíme ich na polovice. Cibuľu očistíme a pokrájame na hrubšie kolieska.

Na plátok šunky položíme koliesko cibule, na cibuľu zemiak a šunkou to celé obalíme. Prichytíme špáradlom. Takto obalené zemiaky uložíme do zapekacej misy, výdatne podlejeme bielym vínom a pokropíme sójovou omáčkou. Môžete to dochutiť mletým čiernym korením, prípadne soľou (s tou opatrne, schwarzwaldská šunka je slaná sama o sebe). Zapekaciu misu prikryjeme alu-fóliou (alobalom) a dáme piecť do rúry asi na 80 minút. Pokiaľ sa zemiačiky budú vo víne piecť, my si ho zatiaľ môžeme vychutnať s nohami na stole.


Keď sú zemiaky hotové, ostránime fóliu, navrch poukladáme hrubé plátky Raclette syru a dáme ešte raz zapiecť. Pečoeme, dokiaľ sa syr neroztopí a neobalí zemiaky delikátnym kabátikom.


Ak sa Vám zvýšilo ešte nejaké víno, môžete si ho dopriať za obedom.

Dobrú chuť a na zdravie!

Žiadne komentáre:

Print

for my blog on KanKan.sk

Top kulinárske blogy