sobota, novembra 15, 2008

Grécke opekané zemiaky


Čím viac sa blíži zima, tým viac mám chuť si pripomínať teplé voňavé leto. Nielen v predstavách, ale aj v kuchyni - možno sa tým podvedome snažím preskočiť moje najneobľubenejšie ročné obdobie. A tak dnes pocestujeme do Grécka, aby sme sa nadýchali bylinkami presýteného vzduchu a pohladili svoje bruško niečím ľahkým a letným.

Budeme na to potrebovať:

  • zemiaky
  • cuketu
  • zelenú cibuľku
  • čierne olivy
  • syr feta
  • soľ
  • cesnak
  • čerstvý rozmarín
  • tymián


Zemiaky umyjeme, osušíme a nakrájame na mesiačiky. Netreba ich čistiť, v šupke chutia oveľa lepšie.
Rozložíme na plech, posypeme korením na zemiaky a trochou posekaného rozmarínu, pokvapkáme olivovým olejom a dáme piecť do vyhriatej rúry. Kým sa upečú, môžeme si vyložiť nohy na stôl a dať si pohár vínka.


Cukety umyjeme a nakrájame na kúsky, Na olivovom oleji ich osmažíme do zlatista, pridáme nadrobno nakrájaný cesnak, posekaný tymián a nadrobno pokrájanú cibuľku. Osolíme, okoreníme.


Ak sme už vypili všetko víno, môžeme vybrať z rúry zemiačiky a nasypať ich na panvicu. Dobre premiešame a pridáme vykôstkované čierne olivy, nakrájané na kolieska. Olivy môžu byť z konzervy, ale ak máte možnosť použiť na vzduchu sušené olivy, bude to ešte lepšie - majú naozaj skvelú chuť, mňam :-)


Syr Feta nakrájame na malé kocky, prihodíme do panvice a ešte chvíľku opekáme.


Pred podávaním ozdobíme kúskom tymiánu. Skúste teraz zatvoriť oči a vdýchnuť tú vôňu...


Καλὴ ὄρεξη! (Kalí órexi!)

Žiadne komentáre:

Print

for my blog on KanKan.sk

Top kulinárske blogy