utorok, novembra 18, 2008

Baklažánové rolky


Dnes si zoberieme na mušku v našich zemepisných končinách nedocenenú zeleninu - baklažán. Tento tmavofialový, tekvici podobný plod, ktorý je neodmysliteľnou súčasťou balkánskych a blízkovýchodných špecialít, obsahuje veľa antioxidantov, vitamínov A a B a minerálnych látok. Je to jedna z mála druhov zeleniny, ktorá neprijíma dusičnany z pôdy. Je vhodný dokonca aj pre bábätká ako základ prvej stravy - a keď môže byť dobrý pre malých drobcov, môže byť dobrý aj pre nás. Tak sa ho teda nebojme, zrolujme ho a zapečme!

Budeme na to potrebovať:

  • 1 baklažán
  • ošúpané nakrájané paradajky
  • 1 menšiu cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • hrsť strúhanky
  • 1 mozzarellu
  • olivový olej
  • soľ
  • čierne korenie
  • mletú červenú papriku


Mozzarellu pokrájame na kocky a zmiešame so strúhankou. Pridáme jeden rozdrvený strúčik cesnaku a 3 lyžice olivového oleja. Posolíme, pridáme trochu čierneho korenia a odložíme nabok - jednak nám nebude zavadziať, jednak to musí trochu postáť, nech chuť cesnaku dobre prejde masou.


Teraz si pripravíme omáčku: Ošúpané a pokrájané paradajky zmiešame s nadrobno pokrájanou cibuľou, strúčikom rozpučeného cesnaku, lyžicou olivového oleja, soli a štipky červenej papriky (ak ste paprikový typ, môžete štipkať viac).
Ak máte čas a chuť, môžete namiesto ošúpaných paradajok použiť surové: 2 väčšie paradajky rozštvrťte a položte na suchú panvicu šupkou dole. Po chvíli, keď paradajky zmäknú, stiahnite šupku a pokrájajte ich nadrobno. Je to celkom jednoduché, ale ja som bol dnes lenivý a použil radšej hotovku :-)


A dostávame sa k hlavnému protagonistovi dnešného jedla. Baklažán zbavíme oboch koncov, ošúpeme a po dĺžke nakrájame na 1/2 cm hrubé plátky. Ak Vám nevadí jemná horkosť baklažánovej šupky, môžete ju nechať na svojom mieste. Ja som ju tentokrát odstránil, ale napríklad pri takom ratatouille sa priam pýta, aby tam ostala.
Plátky baklažánu opečieme na suchej panvici z oboch strán do svetlohneda. Nesnažte sa na panvicu dávať olej, baklažán ho vsaje ako špongia a na panvici neostane nič.


Keď sú baklažánové plátky jemné a mäkké, dáme ich nabok. Nenechávajte ich zbytočne dlho opekať, môžu sa totižto dosť scvrknúť.

Ideme plniť: na jeden koniec plátku baklažánu dáme za lyžicu strúhankovo-mozzarellovo-cesnakovej zmesi a zrolujeme. Vzniknutú rolku spevníme špáradlom a položíme do zapekacej misy. Keď naplníme všetky plátky a uložíme ich do misy, prelejeme ich paradajkovou omáčkou.


Zapekaciu misu s poomáčkovanými rolkami vložíme do vyhriatej rúry (180 °C). Ak máte možnosť zapnúť vrchný grill, neváhajte a urobte tak. Po cca 7-10 minútach grilovania sa nám rúra odmení výrazne voňajúcou dobrotou, ktorú môžete použiť buď ako teplé predjedlo, alebo aj ako hlavný chod. Môžete to podávať s čerstvým chlebíkom, bagetkou, alebo aj s varenými zemiakmi.


Bon Appétit !

P.S.1: Pozor na špáradlá !
P.S.2: Upíri Vám dnes zaručene dajú pokoj :-)

Žiadne komentáre:

Print

for my blog on KanKan.sk

Top kulinárske blogy