streda, novembra 12, 2008

Pikantná paradajková polievka


Poznáte ten pocit, keď prídete domov zo sychravého jesenného počasia, zatvoríte dvere a pocítite teplo domova? V takúto chvíľu padne vhod šálka dobrého čaju, ale uzimené telo dokáže dobre zahriať aj teplá, sýta polievka. Tá, ktorú si dnes pripravíme, zahreje určite, je totiž "hot" rovno dvakrát...

Tak si teda prichystajme:


  • olivový olej
  • 1 stredne veľkú červenú cibuľu
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ
  • čierne korenie
  • hrsť stoniek čerstvého koriandra
  • ½ papričky jalapeño
  • 1 plechovku šúpaných paradajok
  • limetkovú alebo citrónovú šťavu
  • pochúťkovú smotanu / crème fraîche


Na rozohriatom oleji osmažíme na kocky nakrájanú cibuľu a rozdrvený cesnak. Po chvíli, keď sa cibuľa stáva krehkou a priesvitnou, pridáme soľ, mleté čierne korenie, stonky koriandrovej vňate a vykôstkované a posekané jalapeño. Chrumkavé šťavnaté stonky koriandra dajú polievke delikátnu chuť, ak však nemáte poruke koriander, môžete ho nahradiť stonkami petržlenovej vňate, chuť bude ale trochu odlišná. Dobre pomiešame.


Nálev z paradajok vlejeme do hrnca. Paradajky vykôstkujeme, nahrubo nakrájame a takisto pridáme do hrnca. Zalejeme trochou vody, pomiešame. Polievka bude hotová za pol hodinku, zatiaľ si môžeme dopriať pohár vína...


Pridáme lyžicu limetkovej šťavy a dochutíme. Pri servírovaní ozdobíme lyžicou smotany.


Guten Appetite !

Žiadne komentáre:

Print

for my blog on KanKan.sk

Top kulinárske blogy