sobota, apríla 04, 2009

Marocká čorba


Aj keď som sa marockej kuchyni už raz venoval, Severná Afrika má stále čo ponúknuť mlsnému jazyku. A tak som sa dnes do tohto kúta našej Zeme na chvíľu vrátil, aby som odtiaľ dovliekol recept na hustú a sýtu polievku, nazývanú čorba. Toto slovo (a tento typ polievky) poznajú vo viacerých krajinách. Či je to turecká çorba, ruská шурпа, kazašská сорпа, bulharská Чорба alebo rumunská ciorbă, stále predstavuje hustý vývar s kúskami hovädzieho, teľacieho alebo jahňacieho mäsa a veľkým množstvom zeleniny. Jednotlivé národné varanty sa od seba dosť líšia a sú ovplyvnené lokálnou dostupnosťou ingrediencií.

Moja dnešná marocká verzia čorby sa v krajine pôvodu nazýva aj "30-dňová polievka" - pretože sa zvykne jesť skoro každý večer počas 30 dní trvajúceho Ramadánu. Napovie to myslím dosť o jej sýtosti :-)

Na prípravu شوربة som použil:

  • hovädzie mäso
  • 2 menšie repy
  • 2 mrkvy
  • 2 zemiaky
  • petržlenová vňať
  • paradajkový pretlak
  • stopkový zeler
  • šafran
  • kurkuma
  • soľ
  • čierne korenie
  • repkový olej
  • polievkové cestoviny (napr. vermicelli)


Na troche rastlinného oleja (používam repkový olej, neobsahuje totiž žiaden cholesterín) krátko osmažíme nakrájanú cibuľu. Pridáme na kocky pokrájané hovädzie mäso a chvíľu ho osmažíme. Keď mäasko obelie, prisypeme za lyžičku kurkumy a štipku šafranu. Ak nemáte poruke šafran, nič sa nedeje, kurkuma je však dôležitá ingrediencia, aj kvôli farbe, aj kvôli chuti.


Okorenené mäso zľahka premiešame. Do hrnca teraz pridáme na kocky nakrájanú zeleninu - teda mrkvu, zemiaky, stopkový zeler a bielu repu. Ak nezoženiete repu, ľahko ju nahradíte kalerábom - len nech nie je veľmi "drevený". Zalejeme vodou, hrniec prikryjeme a polievku privedieme do varu.


Ak polievka začala vrieť, pridáme do nej viazaničku zelenej petržlenovej vňate a 2 veľké lyžice paradajkového pretlaku. Osolíme, okoreníme čerstvo namletým čiernym korenim, opäť prikryjeme a necháme pomaly variť asi hodinu.


Chvíľu pred koncom varenia prisypeme za dobrú hrsť polievkových cestovín. Keď sú cestoviny uvarené, môžeme servírovať.


بالهنا والشفا

Žiadne komentáre:

Print

for my blog on KanKan.sk

Top kulinárske blogy