utorok, decembra 09, 2008

Tajine s kandizovanými paradajkami


Raz som sa už zmienil o kombinovaní chutí. Ak máte guráž, dokážete skombinovať rôzne, z nášho (východoeurópskeho) pohľadu navzájom sa priam vylučujúce chute, pričom výsledok môže byť hodne prekvapivý. Určite Vám nemusím predstavovať škoricu. Táto voňavá korenina sa bežne pridáva do koláčov a medovníkov. Ale skúsili ste ju niekedy pridať do mäsa? Nie? Tak skúste marocký Tajine (tažin) so škoricovými paradajkami :-)

Ak sa teda rozhodnete experimentovať, bude Vám na to treba:

  • jahňacie (príp. hovädzie) pliecko
  • ošúpané paradajky
  • 2 cibule
  • cesnak
  • petržlenovú vňať
  • drvenú škoricu
  • celú škoricu
  • med
  • tekvicové semiačka
  • soľ
  • biele korenie
  • olivový olej


Najprv si pripravíme hrniec. Znie to možno smiešne, ale nie každý hrniec sa na prípravu tohto jedla hodí. Hrniec a pokrievka musí byť z materiálu vhodného na vloženie do rúry na pečenie, teda ak má Vaše "nádobíčko" plastové rukoväte, tak si radšej zadovážte niečo iné. Osobne síce preferujem nerezové riady, tentokrát - keďže som nevaril v domácich podmienkach - som siahol po prvej dostupnej náhrade, celkom milej smaltovanej mise. (Najideálnejší hrniec je v tomto prípade tzv. "Tajine Pan", marocký hrniec s kónickou pokrievkou, prípadne chorvátsky "Sač", teda hrnce, v ktorých sa výpary kondenzujú a pomaly stekajú späť do centra diania.)

Ale poďme naspäť k téme. V hrnci rozohrejeme olivový olej, osmažíme najemno pokrájanú cibuľu, rozdrvený strúčik cesnaku a nasekanú petržlenovú vňať. Okoreníme mletým bielym korením, pridáme celú tyčinku škorice a zalejeme cca 1 dcl vody. Pridáme na kocky nakrájané mäso, osolíme a premiešame. Hrniec prikryjeme pokrievkou a vložíme do predhriatej rúry. Pečieme asi 1 hodinu pri teplote aspoň 200° C.


Pokrájané ošúpané paradajky vložíme do panvice a pokropíme ich 2 lyžicami olivového oleja. Pridáme po 2 lyžičky mletej škorice, medu a soli, premiešame a dusíme na nízkom stupni, dokiaľ sa paradajky nepokryjú sladkou glazúrou.



Uložte kandizované paradajky na spodok taniera, na paradajky poukladajte udusené mäsko a posypte opraženými tekvicovými jadrami a koriandrovými lístkami, prípadne petržlenovou vňaťou. Podávame s ryžou, arabským chlebom, alebo hoci aj so zemiakmi.


A keďže tento pokrm pochádza z horúceho Maroka, lúčim sa s Vami prianím dobrej chuti:

بالهنا والشفا

Print

for my blog on KanKan.sk

Top kulinárske blogy