Raz som sa už zmienil o kombinovaní chutí. Ak máte guráž, dokážete skombinovať rôzne, z nášho (východoeurópskeho) pohľadu navzájom sa priam vylučujúce chute, pričom výsledok môže byť hodne prekvapivý. Určite Vám nemusím predstavovať škoricu. Táto voňavá korenina sa bežne pridáva do koláčov a medovníkov. Ale skúsili ste ju niekedy pridať do mäsa? Nie? Tak skúste marocký Tajine (tažin) so škoricovými paradajkami :-)
Ak sa teda rozhodnete experimentovať, bude Vám na to treba:
- jahňacie (príp. hovädzie) pliecko
- ošúpané paradajky
- 2 cibule
- cesnak
- petržlenovú vňať
- drvenú škoricu
- celú škoricu
- med
- tekvicové semiačka
- soľ
- biele korenie
- olivový olej
Najprv si pripravíme hrniec. Znie to možno smiešne, ale nie každý hrniec sa na prípravu tohto jedla hodí. Hrniec a pokrievka musí byť z materiálu vhodného na vloženie do rúry na pečenie, teda ak má Vaše "nádobíčko" plastové rukoväte, tak si radšej zadovážte niečo iné. Osobne síce preferujem nerezové riady, tentokrát - keďže som nevaril v domácich podmienkach - som siahol po prvej dostupnej náhrade, celkom milej smaltovanej mise. (Najideálnejší hrniec je v tomto prípade tzv. "Tajine Pan", marocký hrniec s kónickou pokrievkou, prípadne chorvátsky "Sač", teda hrnce, v ktorých sa výpary kondenzujú a pomaly stekajú späť do centra diania.)
Ale poďme naspäť k téme. V hrnci rozohrejeme olivový olej, osmažíme najemno pokrájanú cibuľu, rozdrvený strúčik cesnaku a nasekanú petržlenovú vňať. Okoreníme mletým bielym korením, pridáme celú tyčinku škorice a zalejeme cca 1 dcl vody. Pridáme na kocky nakrájané mäso, osolíme a premiešame. Hrniec prikryjeme pokrievkou a vložíme do predhriatej rúry. Pečieme asi 1 hodinu pri teplote aspoň 200° C.
Pokrájané ošúpané paradajky vložíme do panvice a pokropíme ich 2 lyžicami olivového oleja. Pridáme po 2 lyžičky mletej škorice, medu a soli, premiešame a dusíme na nízkom stupni, dokiaľ sa paradajky nepokryjú sladkou glazúrou.
Uložte kandizované paradajky na spodok taniera, na paradajky poukladajte udusené mäsko a posypte opraženými tekvicovými jadrami a koriandrovými lístkami, prípadne petržlenovou vňaťou. Podávame s ryžou, arabským chlebom, alebo hoci aj so zemiakmi.
A keďže tento pokrm pochádza z horúceho Maroka, lúčim sa s Vami prianím dobrej chuti:
بالهنا والشفا
1 komentár:
Fixe!
Zverejnenie komentára