utorok, decembra 02, 2008

Plnené cukety à la Mode Corse


Už som tu predstavil zopár receptov s cuketami. Či už to boli zapekané cukety s parmezánom, grécke opekané zemiaky alebo cuketové carpaccio, všetky jedlá sa dali charakterizovať ako ľahké , voňavé a bohaté na chute. Dnešný recept bude podobný, aj keď v ňom nie sú použité klasické podlhovasté cukety, ale okrúhle "Tondo di Piacenza".

Pripravme si teda tieto ingrediencie:

  • okrúhle cukety
  • ovčí syr
  • vajíčko
  • mleté hovädzie mäso
  • cesnak
  • čerstvú mätu
  • petržlenovú vňať
  • kúsok chleba alebo sendviča
  • strúhanku
  • mlieko
  • soľ
  • čierne korenie

Okrem toho budeme potrebovať na omáčku:

  • ošúpané paradajky
  • cibuľu
  • cukor
  • cesnak
  • čerstvú bazalku
  • soľ
  • čierne korenie
  • olivový olej


Najprv si pripravíme omáčku: Na panvici rozohrejeme trochu olivového oleja, pridáme na kocky nakrájanú cibuľu, nadrobno pokrájaný cesnak a posekanú bazalku. Pridáme nakrájané ošúpané paradajky, lyžičku cukru na zvýraznenie chuti paradajok, osolíme a okoreníme. Premiešame, a necháme na miernom stupni dusiť aspoň 15 minút.


Okrúhle cukety umyjeme, odkrojíme im vŕšky a vnútro lyžičkou vydlabeme. Vzniknú nám pekné cuketové nádobky.


Kúsky chleba alebo sendviča namočíme v mlieku. Cuketovú dužinu nakrájame na drobno a v mise zmiešame s mletým mäsom, posekanou mätou, pokrájanou petržlenovou vňaťou a rozdrobeným ovčím syrom. Pridáme rozotretý strúčik cesnaku, rozmrvený chlieb (vyžmýkajte z neho predtým mlieko), vajíčko, soľ a korenie. Poriadne premiešame, nech sa všetky ingrediencie dobre spoja.


Do zapekacej misky vyjeleme horúcu paradajkovú omáčku. Navrch postavíme cuketky, naplnené pripravenou mäsovou zmesou. Vrch cukiet posypeme strúhankou a priklopíme odrezaným klobúčikom. Misku zabalíme do alu-fólie a dáme zapiecť do vyhrátej rúry na asi 30 minút.



Fóliu odstránime, cuketky posypeme ešte trochou ovčieho syra, pokvapkáme olivovým olejom a vrátime naspäť do rúry ešte asi na 15 minút. Môžete zapnúť aj vrchný gril, ak máte tú možnosť.


Dobrú chuť, priatelia.

Žiadne komentáre:

Print

for my blog on KanKan.sk

Top kulinárske blogy