Už som tu predstavil zopár receptov s cuketami. Či už to boli zapekané cukety s parmezánom, grécke opekané zemiaky alebo cuketové carpaccio, všetky jedlá sa dali charakterizovať ako ľahké , voňavé a bohaté na chute. Dnešný recept bude podobný, aj keď v ňom nie sú použité klasické podlhovasté cukety, ale okrúhle "Tondo di Piacenza".
Pripravme si teda tieto ingrediencie:
- okrúhle cukety
- ovčí syr
- vajíčko
- mleté hovädzie mäso
- cesnak
- čerstvú mätu
- petržlenovú vňať
- kúsok chleba alebo sendviča
- strúhanku
- mlieko
- soľ
- čierne korenie
Okrem toho budeme potrebovať na omáčku:
- ošúpané paradajky
- cibuľu
- cukor
- cesnak
- čerstvú bazalku
- soľ
- čierne korenie
- olivový olej
Najprv si pripravíme omáčku: Na panvici rozohrejeme trochu olivového oleja, pridáme na kocky nakrájanú cibuľu, nadrobno pokrájaný cesnak a posekanú bazalku. Pridáme nakrájané ošúpané paradajky, lyžičku cukru na zvýraznenie chuti paradajok, osolíme a okoreníme. Premiešame, a necháme na miernom stupni dusiť aspoň 15 minút.
Okrúhle cukety umyjeme, odkrojíme im vŕšky a vnútro lyžičkou vydlabeme. Vzniknú nám pekné cuketové nádobky.
Kúsky chleba alebo sendviča namočíme v mlieku. Cuketovú dužinu nakrájame na drobno a v mise zmiešame s mletým mäsom, posekanou mätou, pokrájanou petržlenovou vňaťou a rozdrobeným ovčím syrom. Pridáme rozotretý strúčik cesnaku, rozmrvený chlieb (vyžmýkajte z neho predtým mlieko), vajíčko, soľ a korenie. Poriadne premiešame, nech sa všetky ingrediencie dobre spoja.
Do zapekacej misky vyjeleme horúcu paradajkovú omáčku. Navrch postavíme cuketky, naplnené pripravenou mäsovou zmesou. Vrch cukiet posypeme strúhankou a priklopíme odrezaným klobúčikom. Misku zabalíme do alu-fólie a dáme zapiecť do vyhrátej rúry na asi 30 minút.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára