Na prízemí v našom vchode býva indická família. Zakaždým, keď prechádzam okolo ich dverí, omotá sa okolo mňa svieža vôňa exotického jedla. Je to celkom sranda, či ráno, poobede, alebo aj o druhej v noci, oni snáď varia stále :-) Človeku sa hneď zbehnú slinky v ústach. A tak som sa nechal inšpirovať kuchyňou mojich susedov a spáchal som niečo, čo by mohlo pripomínať ich ďalekú domovinu: Smaženú brokolicu s kešu orieškami a zázvorovo- cesnakovou pastou.
Takže ak si chcete spraviť malý exotický výlet, pripravte si:
- brokolicu
- kešu oriešky
- celú rascu
- mletý koriander
- zázvorovo-cesnakovú pastu
- čerstvý zázvor
- pochúťkovú smotanu (crème fraîche)
- soľ
- olivový olej (prípadne maslo)
Ak si chcete pripraviť zázvorovo-cesnakovú pastu, rozmixujte rovnako veľké kúsky cesnaku a očisteného zázvoru (napríklad 3 väčšie strúčiky cesnaku a kúsok zázvoru o veľkosti palca) s lyžičkou oleja. Vznikne Vám prenikavo voňavá zmes, vhodná do množstva pokrmov z indického subkontinentu. Takáto "home-made" pasta sa dá skladovať v tme a chlade aj po dlšiu dobu.
Brokolicu rozoberieme na ružičky, umyjeme a osušíme. Na panvici rozohrejeme za lyžicu olivového oleja (môžete použiť aj maslo, alebo ešte lepšie, ghee [ghí] - teda číre rozpustené maslo, zbavené vody a tuhých čiastočiek). Prihodíme za lyžičku celej rasce. Keď rasca začne pukať a nadskakovať, prisypeme za lyžičku mletého koriandru a 2 lyžičky zázvorovo-cesnakovej pasty. Premiešame, necháme smažiť niekoľko sekúnd a pridáme ružičky brokolice a za hrsť kešu orieškov. Mierne osolíme - ak máte už solené kešu, tak so soľou opatrne. Premiešame, pridáme za jednu-dve lyžice vody a dusíme, dokiaľ nie je brokolica mäkká.
Podávame ešte horúce, ozdobené crème fraîche a drobnými kúskami čerstvého zázvoru. Na zázvor pozor, potvora vie totiž dosť štípať :-)
Tak teda dobrú chuť, vlastne, स्वादिष्ट खाना !
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára