piatok, decembra 12, 2008

Smažená brokolica s kešu orieškami


Na prízemí v našom vchode býva indická família. Zakaždým, keď prechádzam okolo ich dverí, omotá sa okolo mňa svieža vôňa exotického jedla. Je to celkom sranda, či ráno, poobede, alebo aj o druhej v noci, oni snáď varia stále :-) Človeku sa hneď zbehnú slinky v ústach. A tak som sa nechal inšpirovať kuchyňou mojich susedov a spáchal som niečo, čo by mohlo pripomínať ich ďalekú domovinu: Smaženú brokolicu s kešu orieškami a zázvorovo- cesnakovou pastou.

Takže ak si chcete spraviť malý exotický výlet, pripravte si:

  • brokolicu
  • kešu oriešky
  • celú rascu
  • mletý koriander
  • zázvorovo-cesnakovú pastu
  • čerstvý zázvor
  • pochúťkovú smotanu (crème fraîche)
  • soľ
  • olivový olej (prípadne maslo)


Ak si chcete pripraviť zázvorovo-cesnakovú pastu, rozmixujte rovnako veľké kúsky cesnaku a očisteného zázvoru (napríklad 3 väčšie strúčiky cesnaku a kúsok zázvoru o veľkosti palca) s lyžičkou oleja. Vznikne Vám prenikavo voňavá zmes, vhodná do množstva pokrmov z indického subkontinentu. Takáto "home-made" pasta sa dá skladovať v tme a chlade aj po dlšiu dobu.

Brokolicu rozoberieme na ružičky, umyjeme a osušíme. Na panvici rozohrejeme za lyžicu olivového oleja (môžete použiť aj maslo, alebo ešte lepšie, ghee [ghí] - teda číre rozpustené maslo, zbavené vody a tuhých čiastočiek). Prihodíme za lyžičku celej rasce. Keď rasca začne pukať a nadskakovať, prisypeme za lyžičku mletého koriandru a 2 lyžičky zázvorovo-cesnakovej pasty. Premiešame, necháme smažiť niekoľko sekúnd a pridáme ružičky brokolice a za hrsť kešu orieškov. Mierne osolíme - ak máte už solené kešu, tak so soľou opatrne. Premiešame, pridáme za jednu-dve lyžice vody a dusíme, dokiaľ nie je brokolica mäkká.



Podávame ešte horúce, ozdobené crème fraîche a drobnými kúskami čerstvého zázvoru. Na zázvor pozor, potvora vie totiž dosť štípať :-)


Tak teda dobrú chuť, vlastne, स्वादिष्ट खाना !

Žiadne komentáre:

Print

for my blog on KanKan.sk

Top kulinárske blogy