pondelok, decembra 15, 2008

Tekvicovo-šafranové placky


Aj keď je Halloweenska sezóna už dávno za nami, možno sa vo Vašich zásobách ešte nájde nejaká tekvica. Tak si ju teda skúste pohľadať, prípadne zbehnite do obchodu a kúpte si jednu. Dnes do nej síce nebudeme vyrezávať oči a zuby, ale skúsime si z nej spraviť chutné placky.

Na prípravu použijeme nasledovné suroviny:

  • menšiu tekvicu
  • trebuľku (kerblík)
  • šafran
  • soľ
  • čierne korenie
  • 2 vajíčka
  • olivový olej


Štipku šafranu zmiešame v malej miske s 1 lyžičkou teplej vody a necháme chvíľu postáť. Šafran nádherne zafarbí vodu a uvoľní svoju špecifickú chuť a vôňu. Trebuľku nasekáme nadrobno. Ak nezoženiete trebuľku, skúste ju nahradiť petržlenovou vňaťou.

Tekvicu ošúpeme, prekrojíme, vyčistíme od semiačok a dužinu nastrúhame na hrubo. Pridáme nasekanú trebuľku, 2 celé vajíčka, osolíme a okoreníme. Do misy pridáme šafran aj s vodou a poriadne zamiešame. Ak je zmes príliš riedka, môžete ju zahustiť strúhankou.


Na rozohriatu panvicu nastriekame trochu olivového oleja (neviem si vynachváliť rozprašovač na olej...). Polievkovou lyžicou vyvárame na panvici kôpky z tekvicovej zmesi, ktoré trochu zatlačíme, aby dostali tvar placky. Smažíme z oboch strán, kým nedostanú zlatistú farbu.


Takéto chutné a šťavnaté tekvicové placky môžete podávať ako prílohu ku grilovanému mäsu, ale ozdobené šalátom sa výborne hodia aj ako ľahká a zdravá večera.

Dobrú chuť Vám prajem.

3 komentáre:

iGurman povedal(a)...

Ano, tekvicové sú dobré, s šafranom som neskúšal, vyskúšam. Ale veľmi dobré sú placky aj s cukín.

Absik povedal(a)...

Šafran je výborná vecička - keď sa Ti zvýši štipka, skús si ju pridať na spodok šálky s čiernym čajom :-)

A cuketové placočky som jedol tiež, boli mňam-mňam. Boli to vlastne zemiakovo-cuketové, ale stáli za to (tie som ale nerobil ja, ale manželka :-))

iGurman povedal(a)...

"googlegroups" o.k.!

Print

for my blog on KanKan.sk

Top kulinárske blogy