Aj keď je Halloweenska sezóna už dávno za nami, možno sa vo Vašich zásobách ešte nájde nejaká tekvica. Tak si ju teda skúste pohľadať, prípadne zbehnite do obchodu a kúpte si jednu. Dnes do nej síce nebudeme vyrezávať oči a zuby, ale skúsime si z nej spraviť chutné placky.
Na prípravu použijeme nasledovné suroviny:
- menšiu tekvicu
- trebuľku (kerblík)
- šafran
- soľ
- čierne korenie
- 2 vajíčka
- olivový olej
Štipku šafranu zmiešame v malej miske s 1 lyžičkou teplej vody a necháme chvíľu postáť. Šafran nádherne zafarbí vodu a uvoľní svoju špecifickú chuť a vôňu. Trebuľku nasekáme nadrobno. Ak nezoženiete trebuľku, skúste ju nahradiť petržlenovou vňaťou.
Tekvicu ošúpeme, prekrojíme, vyčistíme od semiačok a dužinu nastrúhame na hrubo. Pridáme nasekanú trebuľku, 2 celé vajíčka, osolíme a okoreníme. Do misy pridáme šafran aj s vodou a poriadne zamiešame. Ak je zmes príliš riedka, môžete ju zahustiť strúhankou.
Na rozohriatu panvicu nastriekame trochu olivového oleja (neviem si vynachváliť rozprašovač na olej...). Polievkovou lyžicou vyvárame na panvici kôpky z tekvicovej zmesi, ktoré trochu zatlačíme, aby dostali tvar placky. Smažíme z oboch strán, kým nedostanú zlatistú farbu.
Takéto chutné a šťavnaté tekvicové placky môžete podávať ako prílohu ku grilovanému mäsu, ale ozdobené šalátom sa výborne hodia aj ako ľahká a zdravá večera.
Dobrú chuť Vám prajem.
3 komentáre:
Ano, tekvicové sú dobré, s šafranom som neskúšal, vyskúšam. Ale veľmi dobré sú placky aj s cukín.
Šafran je výborná vecička - keď sa Ti zvýši štipka, skús si ju pridať na spodok šálky s čiernym čajom :-)
A cuketové placočky som jedol tiež, boli mňam-mňam. Boli to vlastne zemiakovo-cuketové, ale stáli za to (tie som ale nerobil ja, ale manželka :-))
"googlegroups" o.k.!
Zverejnenie komentára