Jabĺčka. Šťavnaté, chutné, bohaté na vitamíny a antioxidanty. Výborné ovocie, hodiace sa aj do kompótov a koláčov, prípadne na vypálenie :-) Ale ruku na srdce - koľkokrát ste už varili z jabĺk polievku?
Polievočka je sýta a chutná. Kto nevyskúša, neuverí.
A kto to vyskúšať chce, nech si pripraví:
- jablká
- zeler
- cibuľu
- cesnak
- mrkvu
- čerstvý tymián
- curry korenie
- soľ
- čierne korenie
- zeleninový bujón
- múku
- olivový olej
Na olivovom oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu a nasekaný cesnak. Pridáme najemno nasekaný tymián a chvíľu smažíme. Prisypeme trochu múky, opražíme, zalejeme studenou vodou, miešame - ako klasickú zápražku. Prisypeme za lyžičku curry korenia a premiešame.
Do hrnca prilejeme vodu (najlepšie vriacu, nech sa "nezlomí" var - ja si vodu stále nechám zovrieť vo varnej konvici), vhodíme kocky bujónu, očistený a nakrájaný zeler, mrkvu a ošupané a nakrájané jablká (nezabudnite ich zbaviť jaderníkov). Osolíme, okoreníme, prikryjeme a necháme pomaly vrieť.
Keď sú všetky ingrediencie dostatočne mäkké, ponorným mixérom rozmixujeme obsah hrnca na vláčny krém.
Pred servírovaním posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára