utorok, decembra 02, 2008

Jablkovo-zelerová polievka


Jabĺčka. Šťavnaté, chutné, bohaté na vitamíny a antioxidanty. Výborné ovocie, hodiace sa aj do kompótov a koláčov, prípadne na vypálenie :-) Ale ruku na srdce - koľkokrát ste už varili z jabĺk polievku?

Polievočka je sýta a chutná. Kto nevyskúša, neuverí.

A kto to vyskúšať chce, nech si pripraví:

  • jablká
  • zeler
  • cibuľu
  • cesnak
  • mrkvu
  • čerstvý tymián
  • curry korenie
  • soľ
  • čierne korenie
  • zeleninový bujón
  • múku
  • olivový olej


Na olivovom oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu a nasekaný cesnak. Pridáme najemno nasekaný tymián a chvíľu smažíme. Prisypeme trochu múky, opražíme, zalejeme studenou vodou, miešame - ako klasickú zápražku. Prisypeme za lyžičku curry korenia a premiešame.


Do hrnca prilejeme vodu (najlepšie vriacu, nech sa "nezlomí" var - ja si vodu stále nechám zovrieť vo varnej konvici), vhodíme kocky bujónu, očistený a nakrájaný zeler, mrkvu a ošupané a nakrájané jablká (nezabudnite ich zbaviť jaderníkov). Osolíme, okoreníme, prikryjeme a necháme pomaly vrieť.

Keď sú všetky ingrediencie dostatočne mäkké, ponorným mixérom rozmixujeme obsah hrnca na vláčny krém.


Pred servírovaním posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.



A ešte jeden tip na záver: Ak chcete dosiahnuť zelenkavú farbu polievky, vynechajte mrkvu a použite zelenú odrodu jabĺk, napr. Granny Smith, prípadne použite hrubý stonkový zeler.

Dobrú chuť.

Žiadne komentáre:

Print

for my blog on KanKan.sk

Top kulinárske blogy