utorok, septembra 11, 2012

Tagliatelle s tekvicovým ragú


Leto ešte poriadne neskončilo (aspoň teda podľa kalendára) a obchody nás už zaplavujú reklamami na Halloween. Tekvicami sa to vo výkladoch priam hemží, tak som po jednej siahol dnes aj ja. Jemná maslová tekvica v kombinácii s dobrými cestovinami vytvorila jednoduchý, no chutný pokrm na septembrový teplý deň.

Suroviny:

  • tekvica
  • 2 menšie cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 100g parmskej šunky
  • petržlenová vňať
  • muškátový orech
  • smotana
  • parmezán
  • cestoviny tagliatelle
  • soľ
  • čierne korenie
  • olivový olej


Nadrobno nakrájanú cibuľu krátko smažíme na olivovom oleji spolu s 2 rozdrvenými strúčikmi cesnaku. Prihodíme zo 2-3 lyžice nasekanej petržlenovej vňate a dobre premiešame. Tekvicu olúpeme, prekrojíme a vydlabeme jadierka. Pokrájame ju na menšie kocky, ochutíme soľou, čiernym korením a dobrou štipkou mletého muškátového oriešku a smažíme na cibuli asi 5 minút.


Osmaženú tekvicu podlejeme vývarom (asi 2 dcl) a pomaly dusíme, dokiaľ nezmäkne. Podľa potreby podlievame vývarom, aby z toho nebol ani betón, ani polievka :-)


Parmskú šunku pokrájame na tenké pásiky a prihodíme do panvice. Dochutíme podľa uváženia soľou, prípadne čiernym korením. Varíme asi 2-3 minúty, potom odstavíme a primiešame asi 1 dcl smotany. Smotanu necháme iba prehriať.


Tagliatelle uvaríme al dente v osolenej vode, asi 8 minút. Rozložíme na vyhriate taniere, prelejeme pripravenou tekvicovou zmesou, posypeme čerstvo nastrúhaným parmezánom a zvyškom petržlenovej vňate a môžeme podávať.


Buon appetito želá Absik :-)

Žiadne komentáre:

Print

for my blog on KanKan.sk

Top kulinárske blogy