nedeľa, septembra 04, 2011

Bacalao ajoarriero con porrusalda


minule spomenula Paloma, že sa chystáme zlepšiť si našu slovnú zásobu v španielčine. Termín jazykového kurzu sa blíži a my sa už pomaly nalaďujeme na gastronomickú vlnu Pyrenejského poloostrova. Preto aj dnešný obed bol venovaný tomu, na čo sa asi najviac tešíme: rozmanitej kuchyni s bohatým zastúpením morských tvorov a zeleniny. Bacalao ajoarriero con porrusalda - teda treska so zeleninovou omáčkou - je typickým príkladom toho, čím si potešíme naše rozmaznané jazýčky v nasledujúcich dňoch...

Ingrediencie:


  • filety z tresky 
  • chilli paprička
  • 6 strúčikov cesnaku
  • múka
  • 3 paradajky
  • 2 žlté papriky
  • 2 červené papriky
  • 3 červené cibule
  • bobkový list
  • soľ
  • celé čierne korenie
  • mleté čierne korenie
  • biele víno
  • olivový olej
 

Najprv si pripravíme omáčku porrusalda: Dve červené cibule nakrájame nadrobno a osmažíme ich na olivovom oleji. Pridáme 2 nasekané strúčiky cesnaku, nakrájanú zeleninu (3 veľké paradajky, 1 žltú papriku a 1 červenú papriku) a pomaly dusíme asi 40 minút, dokiaľ sa voda zo zeleniny neodparí a zmes nezhustne. Prilejeme 1 dcl bieleho vína, premiešame a ďalej varíme asi 10 minút. Osolíme, okoreníme podľa chuti a nakoniec zeleninovú zmes rozmixujeme na jemnú kašu.


Zeleninovú zmes ajoarriero si pripravíme nasledovne: V panvici rozohrejeme trochu olivivého oleja. Pridáme na polmesiačiky nakrájanú červenú cibuľu, krátko osmažíme a prisypeme 1 žltú a 1 červenú papriku, nakrájané na tenké pásiky. Pridáme 1 celý strúčik cesnaku a bobkový list, osolíme, okoreníme a pomaly smažíme asi 10 minút.


Prisypeme za lyžicu múky a krátko osmažíme. Nakoniec pridáme 1 dcl bieleho vína, poriadne premiešame a dusíme asi ešte 10 minút. Na záver odstránime cesnak a bobkový list.


A na rad prichádza hlavný účinkujúci dnešného voňavého obeda - bacalao, teda treska: Do veľkej panvice nalejeme asi 3 dcl olivového oleja. Pridáme doň 2 bobkové listy, 3 celé strúčiky cesnaku a nasekanú chilli papričku. Olej rozohrejeme a keď cesnak začne "bublinkovať", vložíme do panvice osolené a múkou poprášené filety z tresky. Smažíme z oboch strán asi 5 minút. Po osmažení necháme odkvapkať prebytočný olej do kuchynskej utierky.


Na tanier uložíme opečenú rybku, navrch naukladáme trochu zeleninovej zmesi ajoariero a prelejeme pripravenou omáčkou porrusalda.


¡Que aproveche! praje Absik :-)

Žiadne komentáre:

Print

for my blog on KanKan.sk

Top kulinárske blogy