nedeľa, augusta 28, 2011

Plnené kaleráby so šampiňónmi


Dnešný vegetariánsky recept som vybrala z knihy, ktorú sme nedávno vyhrali. Diétny obed nám chutil a po obede sme sa vybrali pozrieť južanských "starých známych" na tohtoročný Museumsuferfest, kde sme dostali darom chorizo i argentinsky steak v žemli. Mäso a kalórie nám teda nechýbali. Ja som ich však stihla ešte včera vytancovať na pódiu, kde sme obecenstvo bavili španielskymi "Sevillanas". Len to počasie sa zmenilo akoby švihom čarovného prútika na novembrové :-/ No ešte že za 10 dní cestujeme do teplého južného Španielska! Rozhodli sme sa zdokonaliť si španielsky jazyk. Tak nám teda držte palce :-)

Suroviny na prípravu:

  • stredne veľké kaleráby
  • šampiňóny
  • cibuľa
  • ryža
  • mlieko resp. smotana
  • mletá červená paprika
  • zeleninový bujón
  • strúhaný syr
  • škrobová múčka
  • soľ
  • čierne korenie
  • olivový olej


Zeleninu očistíme. Kaleráby dáme variť spolu so zeleninovým bujónom zhruba na pol až trištvrte hodiny. Medzitým na oleji speníme cibuľku. Šampiňóny trochu zvaríme aby vyplávali nečistoty. Potom ich precedíme a pridáme k cibuli. Na záver všetko posypeme mletou červenou paprikou, osolíme, okoreníme, pridáme ryžu, zalejeme vodou tak, aby všetko bolo ponorené a necháme dusiť asi 15-20 minút. Potom k hotovému "rizotu" prisypeme strúhaný syr a všetko premiešame.


Ak sú kaleráby mäkké, scedíme ich. Určitú časť vývaru si necháme (budeme ju neskôr potrebovať). Z kalerábov odkrojíme vŕšok a vyberieme vnútro tak, aby nám zostali z nich akoby malé misky.

Kaleráby naplníme hubovým rizotom, prikryjeme ich vŕškom, posypeme strúhaným syrom a rozložíme na plech. Napokon dáme zapiecť, kým syr nesčervenie.


Do vody, ktorá zostala z kalerábov, pridáme na drobno posekané vnútro, ktoré sme z nich vydlabali. Všetko rozvaríme, pridáme smotanu, petržlenovú vňať, zahustíme škrobovou múčkou, osolíme, okoreníme podľa chuti a omáčka je hotová.


Kaleráby podávame spolu s omáčkou. Dobrú chuť praje Paloma :-)

2 komentáre:

germa povedal(a)...

kaleráby som zatiaľ robievala len s mäsom. Dobrý nápad, vyskúšam.

Gabriel iGURMAN povedal(a)...

Dobréééé!

Print

for my blog on KanKan.sk

Top kulinárske blogy