piatok, februára 10, 2012

Hubová polievka trochu inak


Hubová polievka mi vždy svojou vôňou pripomenie Vianoce a pekný čas strávený s blízkymi za rodinným stolom. A keďže máme svoju rodinu pekných pár kilometrov ďaleko, často sa nám za ňou cnie. Vianoce sú už síce dávno za nami, ale ja som si ich dnešným receptom znovu pripomenula. Polievka je pripravovaná trochu iným spôsobom, než na aký sme zvyknutí, ale chutila taktiež veľmi dobre. Našu februárovo - vianočnú náladu to teda nepokazilo. Chýbali nám k tomu už len darčeky a naši blízki.

Suroviny na prípravu:

  • sušené huby
  • koreňová zelenina (mrkva, petržlen, zeler)
  • paradajky
  • šalotka
  • bujón
  • pažítka
  • maslo
  • múka
  • smotana
  • estragón
  • muškátový orech
  • cibuľa
  • biele víno
  • soľ
  • čierne korenie


Sušené huby namočte pred varením do vody zhruba na pol hodinu. Zeleninu očistite a pokrájajte na menšie kusy. Potom ju nechajte variť v 1 litri hovädzieho bujónu asi tak hodinu.



Vodu z húb zlejte a pripravte si čerstvú. Huby pokrájajte na menšie kusy a dajte späť do čistej vody. Na masle najskôr trochu orestujte nakrájanú šalotku. Potom pridajte huby (tie medzičasom znovu zafarbia vodu na hnedo - tú si však už necháme a použijeme) a chvíľu restujeme so šalotkou. Napokon ich poprášime múkou a nahladko vymiešame. Takto pripravenú zápražku zalejeme vodou z húb. Všetko okoreníme estragónom, soľou, korením a muškátovým orieškom.



Scedený vývar z prvého hrnca prilejeme k zmesi. Necháme variť ešte asi 20 minút. Napokon do polievky pridáme smotanu a víno.



Hotovú polievku ozdobíme nasekanou pažítkou a podávame.



Dobrú chuť praje Paloma :-)

Žiadne komentáre:

Print

for my blog on KanKan.sk

Top kulinárske blogy