nedeľa, decembra 04, 2011

Teľacie medailónky v zlatej mriežke


Počasie sa nám nejako zopsulo. Ešte predvčerom bolo príjemných polooblačných 14° C, včera to už kleslo na polovicu a čo je najhoršie, prší, mrholí a leje... skrátka v jednom kuse chčije. Nastávajú chvíle, keď sa nám nechce vystrčiť ani nos do tej pľuhavosti vonku a radšej si pripravíme niečo dobré doma. Do tejto kategórie patrí aj pochúťka z teľacinky, ktorej recept vám dnes ponúkam. A okrem toho sme si uvarili aj výbornú tekvicovú krémovú polievku zo zbierky receptov našej bloggerskej kolegyne :-)

Použité suroviny:

  • teľacie stehno
  • hladká múka
  • vajce
  • šampiňóny (prípadne iné čerstvé huby)
  • bazalka
  • tymián
  • rozmarín
  • červené hrozno
  • biele korenie
  • soľ
  • čierne korenie
  • olivový olej


Z 250 g hladkej múky, 1 vajca, štipky soli a 1 dcl teplej vody zamiesime cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a aspoň na hodinu ho šupneme odpočívať do chladničky.


Čerstvú bazalku nasekáme nadrobno. Pridáme k nej lístočky tymiánu z niekoľkých vetvičiek a touto bylinkovou zmesou posypeme teľacie medailónky. Osolíme a okoreníme podľa chuti bielym resp. čiernym korením. Prikryjeme a takisto odložíme na hodinku do chladničky.


Po hodine čakania vyberieme mäso a oddýchnuté cesto z chladničky. Medailónky opečieme na olivovom oleji, v ktorom sme narýchlo osmažili vetvičku rozmarínu, z oboch strán asi 4 minúty. Odložíme nabok a necháme trochu vychladnúť.

Cesto rozdelíme na toľko kúskov, koľko máme medailónkov. Jednotlivé kúsky rozvaľkáme a vykrojíme do nich mriežku - je na vás, či použijete špeciálne vykrajovátko´, použijete "ozubené koliesko" alebo si pomôžete niečím originálnym ako ja (najvhodnejší nástroj, ktorý som mal poruke bol vrchnák z whisky :-)). Do takejto cestovej mriežky zabalíme medailónky, uložíme na plech, vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom so štipkou soli a dáme do vyhriatej rúry (200 °C) na cca 15 minút.

Pokiaľ sa mäsko pečie, očistíme šampiňóny a pokrájame ich na hrubšie plátky. Orestujeme ich na panvici spolu s hrsťou bobúľ červeného hrozna a zopár natrhanými lístkami bazalky. Osolíme, okoreníme...


... a servírujeme spolu s medailónkami v zlatistej mriežke :-)


Dobrú chuť praje Absik, ktorý zároveň ďakuje Palomite za pomoc pri mriežkovaní cesta :-)

Žiadne komentáre:

Print

for my blog on KanKan.sk

Top kulinárske blogy