nedeľa, novembra 08, 2009

Kačacie prsia s pomarančovo-čajovou omáčkou


Po vcelku hojnom zastúpení kuraciny v našich receptoch sme sa rozhodli ponaháňať po dvore zástupcu iného druhu hydiny a pochutnať si na mladej kačičke. Nemyslite si, že sme toto žmurkajúce káčatko zniesli zo sveta vlastnoručne - pekný kúsok kačacích pŕs sme kúpili od farmárov na trhu. A okúpali sme ho v omáčke z pomarančov a čaju Earl Grey. Môžete si to skúsiť tiež... nak nak :-)

Použité ingrediencie:

  • kačacie prsia (s kožou)
  • 3 šalotky
  • slepačí vývar / bujón
  • pomarančová šťava
  • 4-5 sáčkov čierneho čaju
  • med
  • soľ
  • čierne korenie
  • maslo
  • olivový olej


Kožu na kačacích prsiach poprepichujeme vidličkou. Osolíme a dobre okoreníme mletým čiernym korením z oboch strán. Vo väčšom hrnci s hrubým dnom rozpálime trochu olivového oleja a vložíme doň prsia kožou nadol. Po 4 minútach mäso otočíme a osmažíme ho aj z druhej strany, tentoraz len 2 minúty. Nakoniec ho z hrnca vyberieme a na grilovacej panvici ho vložíme do 200°C rozpálenej rúry. Pečieme zhruba 20 minút (medium).


V hrnci (v ktorom sme smažili mäso) teraz vo výpeku osmažíme nasekanú šalotku (ak boli prsia chudšie a výpeku veľa nie je, pridáme za lyžicu olivového oleja). Keď sa šalotka stane priehľadnou, prilejeme 2.5 dcl pomarančovej šťavy a 4 dcl slepačieho vývaru, prisypeme obsah 4 sáčkov čierneho čaju (resp. 4 lyžice sypaného čaju) a privedieme do varu. Varíme, dokiaľ sa obsah tekutiny nezmenší na polovicu (asi 15 minút).


Obsah hrnca precedíme cez sitko. Tuhé čiastočky vyhodíme, tekutinu vrátime naspäť do hrnca a znovu privedieme do mierneho varu. Pridáme 2 lyžičky medu, necháme ich rozpustiť a následne pridáme 2 lyžice masla na zahustenie a zjemnenie omáčky. Osolíme, okoreníme podľa chuti.


Mäsko nakrájame ostrým nožom na tenké plátky, poukladáme na tanier a prelejeme pripravenou pomarančovou omáčkou.


Dobrú chuť :-)

1 komentár:

Anonymný povedal(a)...

Ano, asi tak to je

Print

for my blog on KanKan.sk

Top kulinárske blogy