Jeden z mojich posledných polievkových pokusov bol vcelku dosť pikantný. Dnešný recept bude svojim spôsobom štipľavý takisto - neštípe síce pri konzumovaní, ale zato (ak si nedáte pozor) pri príprave. Hlavným aktérom dnešnej detoxikačnej zelenkavej dobroty je totiž žihľava dvojdomá (Urtica dioica).
Nasaďte si teda ochranné rukavice a pripravte si:- čerstvú žihľavu
- 4 vajíčka
- smotanu na varenie
- muškátový orech
- jačmenné krúpy
- biele korenie
- curry korenie
Na začiatok si dáme jačmenné krúpy variť do jemne osolenej vody a 2 vajcia uvaríme na tvrdo. Pokiaľ sa krúpy varia, pripravíme si hlavného aktéra (vlastne aktérku) tejto polievky: čerstvo natrhanú žihľavu opláchneme pod studenou vodou a zbavíme stoniek. Žihľavové lístky rozmixujeme spolu s 2 surovými vajíčkami a 2.5 dcl smotany na sýtozelenú kašu.
Keď sú krúpy skoro uvarené, prilejeme do hrnca za stáleho miešania žihľavovú kašu. Pridáme štipku curry korenia, nastrúhaný muškátový oriešok, mleté biele korenie a prípadne trochu soli.
Keď sú krúpy skoro uvarené, prilejeme do hrnca za stáleho miešania žihľavovú kašu. Pridáme štipku curry korenia, nastrúhaný muškátový oriešok, mleté biele korenie a prípadne trochu soli.
Polievku ešte raz (tentokrát aj s krúpami) rozmixujeme ponorným mixérom a môžeme podávať. Pred podávaním ozdobíme polievku na mesiačiky nakrájaným uvareným vajíčkom.
Dobrú chuť prajú Paloma & Absik :-)
1 komentár:
vyzerá zaujímavo. Žihľavy máme habadej, idem na to? ;)
Zverejnenie komentára