sobota, mája 02, 2009

Žihľavová polievka


Jeden z mojich posledných polievkových pokusov bol vcelku dosť pikantný. Dnešný recept bude svojim spôsobom štipľavý takisto - neštípe síce pri konzumovaní, ale zato (ak si nedáte pozor) pri príprave. Hlavným aktérom dnešnej detoxikačnej zelenkavej dobroty je totiž žihľava dvojdomá (Urtica dioica).

Nasaďte si teda ochranné rukavice a pripravte si:

  • čerstvú žihľavu
  • 4 vajíčka
  • smotanu na varenie
  • muškátový orech
  • jačmenné krúpy
  • biele korenie
  • curry korenie


Na začiatok si dáme jačmenné krúpy variť do jemne osolenej vody a 2 vajcia uvaríme na tvrdo. Pokiaľ sa krúpy varia, pripravíme si hlavného aktéra (vlastne aktérku) tejto polievky: čerstvo natrhanú žihľavu opláchneme pod studenou vodou a zbavíme stoniek. Žihľavové lístky rozmixujeme spolu s 2 surovými vajíčkami a 2.5 dcl smotany na sýtozelenú kašu.

Keď sú krúpy skoro uvarené, prilejeme do hrnca za stáleho miešania žihľavovú kašu. Pridáme štipku curry korenia, nastrúhaný muškátový oriešok, mleté biele korenie a prípadne trochu soli.

Polievku ešte raz (tentokrát aj s krúpami) rozmixujeme ponorným mixérom a môžeme podávať. Pred podávaním ozdobíme polievku na mesiačiky nakrájaným uvareným vajíčkom.


Dobrú chuť prajú Paloma & Absik :-)

1 komentár:

germa povedal(a)...

vyzerá zaujímavo. Žihľavy máme habadej, idem na to? ;)

Print

for my blog on KanKan.sk

Top kulinárske blogy