sobota, apríla 25, 2009

Polievka karibských pirátov


Ak máte doma fanúšika filmovej série Piráti z Karibiku, ktorý nechce jesť polievky, možno sa ho Vám podarí nalákať na túto pikantnú dobrotu. Je v nej všetko, čo má taký bežný karibský pirát prakticky poruke: tekvicu ukoristí na Hispaniole, cukor na Kube, kokosové mlieko na Trinidade, chilli na Arube a z Jamajky si určite už dávno dovliekol súdok rumu. Tu je treba dodať, že pomer chilli prispôsobte veku piráta: keď malému kapitánovi stačí jedno jalapeño o sile 2500 Scovilleho jednotiek, veľkému machovi bude treba 10-100x silnejšie habanero (ak chcete pirátovi vypáliť dierku do pupku, dajte tam Naga papričku :-) O množstvo rumu sa nebojte, alkohol sa varením odparí (škoda).

Tak teda, dvíhame kotvy, napíname plachty a lodný kuchár si pripravuje nasledovné ingrediencie:

  • tekvicu
  • kokosové mlieko
  • 2 mrkvy
  • cibuľu
  • zelenú cibuľku
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 chilli papričky
  • chilli pastu (na zväčšenie grádov)
  • zeleninový bujón
  • tmavý rum (žiaden zemiakový "um", klasický Rum)
  • cukor
  • soľ
  • čierne korenie
  • olivový olej


V hrnci rozohrejeme olivový olej. Pridáme doňho na kocky pokrájanú cibuľu a smažíme na miernom stupni do zlatista. Ak má už cibuľa peknú farbu, prisypeme nasekanú zelenú cibuľku a ľ rozdrvené strúčiky cesnaku a smažíme ešte asi 2 minúty.


Do hrnca teraz pridáme očistenú a pokrájanú tekvicu, na kocky nakrájanú mrkvu, nasekané a semiačok zbavené chilli papričky a prípadne aj 1-2 lyžice chilli pasty.


Premiešame, prilejeme 0.5 l vývaru / bujónu a celú konzervu kokosového mlieka (aj s dužinou) a necháme pomaly variť asi 30 minút.


Keď je tekvica a mrkva dostatočne mäkká, obsah hrnca rozmixujeme ponorným mixérom na jemný krém. Prilejeme 1 dcl rumu, ochutíme cukrom (na zvýraznenie tekvicovej chhuti), osolíme, okoreníme a necháme prejsť varom ešte asi 2 minúty.


Pred podávaním ozdobíme nasekanou pažítkou, zelenou cibuľkou alebo petržlenovou vňaťou. Veľkým pirátom môžeme naliať za pohárik rumu, malým snáď bude stačiť džús.


Na zdravie... a dobrú chuť :-)

1 komentár:

Danko povedal(a)...

naozaj milujem tekvicove polievky takze MNAM

Print

for my blog on KanKan.sk

Top kulinárske blogy