Globálne otepľovanie je tu, ako sa zdá, v plnej sile. Zimu zrazu vystriedalo leto a jar ako keby sa nestihla ani nadýchnuť. Je síce možné, že sa to ešte obráti a v máji budeme mrznúť, ale momentálne je v týchto končinách tak teplo, že nás to včera vytiahlo na kúpalisko. Poviem Vám, v strede apríla som sa ešte pod holým nebom nekúpal, aspoň teda v Európe nie. A určite poznáte, ako po čľapkaní sa vo vode v brušku vytrávi. A keďže hladné bruško treba naplniť, Paloma vyhrabala skvelý recept na sýtu a na chute bohatú polievku, ktorú sme si ešte ten večer spravili. Teda, varila Paloma, ja som iba asistoval a nalieval vínko :-)
Použili sme:
- 4 zemiaky
- 2 väčšie cibule
- cestoviny (mušličky)
- kúsok prerastanej slaniny
- zelené pesto
- petržlenovú vňať
- zeleninový bujón
- smotanu
- maslo
- soľ
- čierne korenie
- olivový olej
Na 2 lyžiciach olivového oleja krátko osmažíme na kocky nakrájanú prerastanú slaninu (ak máte slaninu trochu mastnejšiu, prispôsobte tomu aj množstvo oleja). Pridáme na hrubšie polmesiačiky nakrájanú cibuľu a na kocky nakrájané zemiaky a smažíme asi 5-7 minút, dokiaľ cibuľa nepustí šťavu.
Prilejeme 0.5 l vývaru, privedieme do varu a postupne vmiešame 2 dcl smotany na varenie. Varíme asi 5 minút, resp. pokiaľ zemiaky sú skoro (ale nie úplne) uvarené.
Teraz pridáme do hrnca 2 lyžice pesta, nasekanú petržlenovú vňať a za dobrú hrsť cestovín. Jemne osolíme (pesto je slané, tak opatrne), okoreníme, dobre premiešame a varíme ďalších 5 minút.
Keď sú cestoviny uvarené, polievka je hotová. Pred servírovaním ju posypeme strúhaným parmezánom a podávame ju s opečenou cesnakovou bagetkou. Nezabudnite ani na pohár bieleho vína, k dnešnému takmer letnému večeru sa fantasticky hodí.
Buon appetito želajú Paloma & Absik :-)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára