pondelok, apríla 13, 2009

Zemiaková polievka s pestom


Globálne otepľovanie je tu, ako sa zdá, v plnej sile. Zimu zrazu vystriedalo leto a jar ako keby sa nestihla ani nadýchnuť. Je síce možné, že sa to ešte obráti a v máji budeme mrznúť, ale momentálne je v týchto končinách tak teplo, že nás to včera vytiahlo na kúpalisko. Poviem Vám, v strede apríla som sa ešte pod holým nebom nekúpal, aspoň teda v Európe nie. A určite poznáte, ako po čľapkaní sa vo vode v brušku vytrávi. A keďže hladné bruško treba naplniť, Paloma vyhrabala skvelý recept na sýtu a na chute bohatú polievku, ktorú sme si ešte ten večer spravili. Teda, varila Paloma, ja som iba asistoval a nalieval vínko :-)

Použili sme:

  • 4 zemiaky
  • 2 väčšie cibule
  • cestoviny (mušličky)
  • kúsok prerastanej slaniny
  • zelené pesto
  • petržlenovú vňať
  • zeleninový bujón
  • smotanu
  • maslo
  • soľ
  • čierne korenie
  • olivový olej


Na 2 lyžiciach olivového oleja krátko osmažíme na kocky nakrájanú prerastanú slaninu (ak máte slaninu trochu mastnejšiu, prispôsobte tomu aj množstvo oleja). Pridáme na hrubšie polmesiačiky nakrájanú cibuľu a na kocky nakrájané zemiaky a smažíme asi 5-7 minút, dokiaľ cibuľa nepustí šťavu.


Prilejeme 0.5 l vývaru, privedieme do varu a postupne vmiešame 2 dcl smotany na varenie. Varíme asi 5 minút, resp. pokiaľ zemiaky sú skoro (ale nie úplne) uvarené.


Teraz pridáme do hrnca 2 lyžice pesta, nasekanú petržlenovú vňať a za dobrú hrsť cestovín. Jemne osolíme (pesto je slané, tak opatrne), okoreníme, dobre premiešame a varíme ďalších 5 minút.


Keď sú cestoviny uvarené, polievka je hotová. Pred servírovaním ju posypeme strúhaným parmezánom a podávame ju s opečenou cesnakovou bagetkou. Nezabudnite ani na pohár bieleho vína, k dnešnému takmer letnému večeru sa fantasticky hodí.


Buon appetito želajú Paloma & Absik :-)

Žiadne komentáre:

Print

for my blog on KanKan.sk

Top kulinárske blogy