piatok, apríla 03, 2009

Nigérijské tajomstvo


Počas návštev obchodíkov tureckých a arabských zeleninárov som už dlhšie poškuľoval po zelenine, tvarom a farbou trochu pripomínajúcou malú päťhrannú zelenú papriku. Okra (lebo o nej je reč) je chutná, krehká zelenina, pôvodom zo Západnej Afriky. Gumbo, bamya alebo ibištek (čo sú jej krycie mená) sa časom z Afriky rozšírilo na Blízky východ, do juhovýchodnej Európy, Karibiku, Indie a juhu Spojených štátov. Je bohatým zdrojom vitamínu C a obsahuje tiež vitamíny A a B1, vlákninu a minerálne látky.

Okra nemá veľmi výraznú chuť a preto sa dá prichucovať podľa potreby. Po nakrájaní začne zo semien vytekať lepkavá tekutina - využíva sa to na zahustenie omáčok a polievok. Okra sa dá vyprážať, dusiť alebo grilovať. Môže sa používať ako prídavok do pokrmov alebo jesť ako hlavné jedlo.

Dnes som teda okrem poškuľovania za hrsť tejto zeleninky aj kúpil. Môj kamarát Google (to je to na vyhľadávanie, pán prezident) mi hneď našiel za hrsť receptov, z ktorých som si po miernej úprave vybral ten, ktorý Vám dnes predkladám.

Hlavné úlohy dnes dostali:

  • okra
  • cibuľa
  • cesnak
  • čerstvá mäta
  • soľ
  • čierne korenie
  • olivový olej


Okru umyjeme pod studenou vodou, necháme odtiecť a poodkrajujeme jej stopky. Neodkrojte ale celý vŕšok (kvôli už spomenutej lepkavej tekutine). Cibuľu očistíme, rozkrojíme pozdĺžne na 6-8 častí a rozoberieme na lupienky. Dva očistené strúčiky cesnaku pokrájame na tenké plátky a mätové vetvičky zbavíme hrubých stoniek.

Grilovaciu panvicu postriekame olivovým olejom, rozložíme do nej okru, cibuľu, cesnak a mätu. Pokropíme olivovým olejom, dobre osolíme a okoreníme. Ak máte radi pikantné, pridajte štipku mletého chilli. Obsah panvice poriadne premiešame a necháme postáť aspoň 15-20 minút, nech sa vône a chute dobre premiešajú.


Panvicu vložíme do rozohriatej rúry so zapnutým grilom (180°C) a pečieme / grilujeme 7-10 minút. Po dopečení ihneď podávame - buď samotné, alebo s prílohou podľa vlastného gusta.


Ounjẹ ajẹye o !

Žiadne komentáre:

Print

for my blog on KanKan.sk

Top kulinárske blogy