V poslednom čase sa tu dosť často spomínala kuracina. Je to asi preto, že je nenáročná na prípravu, ľahko stráviteľná a dostupná prakticky všade. Rozmýšľam, že s tým niečo budem musieť robiť, ved nielen sliepkou je človek živý, kotkodák... Kým však začnem piecť napríklad krokodíla, neodpustím si tento recept, pri ktorého príprave som sa výdatne napájal vínkom a ktorý chutil naozaj fantasticky.
Na prípravu som použil:
- kuracie mäso
- 2 červené cibule
- konzervované artičoky
- citrónovú šťavu
- biele víno
- slepačí bujón
- múku
- maslo
- soľ
- čierne korenie
- olivový olej
Na lyžici masla a lyžici olivového oleja osmažíme kúsky kuraciny. Keď chytia peknú zlatú farbu, vyberieme ich z panvice a odložíme bokom.
Do výpeku pridáme na mesiačiky nakrájané červené cibule a lyžicu citrónovej šťavy. Osmažíme ich do sklovita a pridáme opečené kúsky kuraciny. Prilejeme 1.5 dcl vývaru a 1.5 dcl vína a privedieme do varu. Prikryjeme a necháme pomaly variť asi 30 minút.
Mäso opäť vyberieme a odložíme na teplé miesto. Zvýšime teplotu a omáčku varíme asi 5 minút. 2 lyžice múky a lyžicu masla rozmiešame na kašu a pomaly ju vmiešame do omáčky, kým nezhustne. Pridáme napoly prekrojené srdiečka artičokov, osolíme, okoreníme a necháme spolu variť asi 3 minúty.
Kúsky mäsa prelejeme omáčkou, pridáme artičoky ako prílohu a servírujeme. Pohár vína sa k jedlu tiež hodí, tak neváhajte :-)
Dobrú chuť a na zdravie!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára