nedeľa, mája 24, 2009

Kuracina s artičokmi na víne


V poslednom čase sa tu dosť často spomínala kuracina. Je to asi preto, že je nenáročná na prípravu, ľahko stráviteľná a dostupná prakticky všade. Rozmýšľam, že s tým niečo budem musieť robiť, ved nielen sliepkou je človek živý, kotkodák... Kým však začnem piecť napríklad krokodíla, neodpustím si tento recept, pri ktorého príprave som sa výdatne napájal vínkom a ktorý chutil naozaj fantasticky.

Na prípravu som použil:

  • kuracie mäso
  • 2 červené cibule
  • konzervované artičoky
  • citrónovú šťavu
  • biele víno
  • slepačí bujón
  • múku
  • maslo
  • soľ
  • čierne korenie
  • olivový olej


Na lyžici masla a lyžici olivového oleja osmažíme kúsky kuraciny. Keď chytia peknú zlatú farbu, vyberieme ich z panvice a odložíme bokom.


Do výpeku pridáme na mesiačiky nakrájané červené cibule a lyžicu citrónovej šťavy. Osmažíme ich do sklovita a pridáme opečené kúsky kuraciny. Prilejeme 1.5 dcl vývaru a 1.5 dcl vína a privedieme do varu. Prikryjeme a necháme pomaly variť asi 30 minút.


Mäso opäť vyberieme a odložíme na teplé miesto. Zvýšime teplotu a omáčku varíme asi 5 minút. 2 lyžice múky a lyžicu masla rozmiešame na kašu a pomaly ju vmiešame do omáčky, kým nezhustne. Pridáme napoly prekrojené srdiečka artičokov, osolíme, okoreníme a necháme spolu variť asi 3 minúty.


Kúsky mäsa prelejeme omáčkou, pridáme artičoky ako prílohu a servírujeme. Pohár vína sa k jedlu tiež hodí, tak neváhajte :-)


Dobrú chuť a na zdravie!

Žiadne komentáre:

Print

for my blog on KanKan.sk

Top kulinárske blogy