Dnešný recept venujem bývalému spolužiakovi z univerzity. Volal sa Mamadou a bol zo Senegalu - a práve odtiaľ pochádza aj pokrm, zvaný Yassa. Pripravoval som ho v rúre so zapnutým grilom, keď máte možnosť grilovať mäsko na otvorenom grile s dreveným uhlím, neváhajte ani chvíľu.
Vyberte sa teda so mnou do Západnej Afriky na kus dobrého jedla a pripravte si:
- kuracie mäso
- cibuľu
- cesnak
- slepačí bujón
- citrónovú šťavu
- horčicu
- muškátový orech
- soľ
- čierne korenie
- arašídový olej
Z pol pohára horčice, šťavy z jedného citróna, 1 rozdrveného strúčiku cesnaku, soli, čierneho korenia, rozmrvenej kocky slepačieho bujónu a muškátového orieška si pripravíme marinádu. Ak to chcete pikantnejšie, pridajte mleté chilli. Do marinády naložíme na väčšie kusy nakrájané kuracie mäso a necháme odpočívať aspoň hodinu (čím dlhšie, tým lepšie).
Namarinované kúsky mäsa poukladáme na pekáč a grilujeme ich asi 25 minút (v rúre so zapnutým vrchným grilom), prípadne na otvorenom grile s dreveným uhlím.
Ošúpeme a na plátky nakrájame 4-5 cibúľ. Osmažíme ich na arašidovom oleji do sklovita, pridáme rozdrvený strúčik cesnaku a ugrilované kúsky kuracieho mäsa. Premiešame...
... pridáme zvyšok marinády, 2 lyžice horčice, ďalšie 2 bujónové kocky a pomaly prilievame vodu, pokiaľ nezakryje kuracie kúsky. Pomaly varíme na miernom stupni asi 30 minút.
Keď sa šťava čiastočne odparí a omáčka zhustne, môžeme servírovať. Výborne sa k tomu hodí banánová kaša (z banánov na varenie) alebo aj dobrá biela varená ryža
Nasi diam bari praje Absik :-)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára