sobota, mája 09, 2009

Yassa


Dnešný recept venujem bývalému spolužiakovi z univerzity. Volal sa Mamadou a bol zo Senegalu - a práve odtiaľ pochádza aj pokrm, zvaný Yassa. Pripravoval som ho v rúre so zapnutým grilom, keď máte možnosť grilovať mäsko na otvorenom grile s dreveným uhlím, neváhajte ani chvíľu.

Vyberte sa teda so mnou do Západnej Afriky na kus dobrého jedla a pripravte si:

  • kuracie mäso
  • cibuľu
  • cesnak
  • slepačí bujón
  • citrónovú šťavu
  • horčicu
  • muškátový orech
  • soľ
  • čierne korenie
  • arašídový olej


Z pol pohára horčice, šťavy z jedného citróna, 1 rozdrveného strúčiku cesnaku, soli, čierneho korenia, rozmrvenej kocky slepačieho bujónu a muškátového orieška si pripravíme marinádu. Ak to chcete pikantnejšie, pridajte mleté chilli. Do marinády naložíme na väčšie kusy nakrájané kuracie mäso a necháme odpočívať aspoň hodinu (čím dlhšie, tým lepšie).


Namarinované kúsky mäsa poukladáme na pekáč a grilujeme ich asi 25 minút (v rúre so zapnutým vrchným grilom), prípadne na otvorenom grile s dreveným uhlím.


Ošúpeme a na plátky nakrájame 4-5 cibúľ. Osmažíme ich na arašidovom oleji do sklovita, pridáme rozdrvený strúčik cesnaku a ugrilované kúsky kuracieho mäsa. Premiešame...


... pridáme zvyšok marinády, 2 lyžice horčice, ďalšie 2 bujónové kocky a pomaly prilievame vodu, pokiaľ nezakryje kuracie kúsky. Pomaly varíme na miernom stupni asi 30 minút.


Keď sa šťava čiastočne odparí a omáčka zhustne, môžeme servírovať. Výborne sa k tomu hodí banánová kaša (z banánov na varenie) alebo aj dobrá biela varená ryža


Nasi diam bari praje Absik :-)

Žiadne komentáre:

Print

for my blog on KanKan.sk

Top kulinárske blogy