streda, marca 11, 2009

Grilovaný losos s mangoldom a shiitake


Poznáte mangold? Táto hodnotná zelenina je bohatým zdrojom vitamínov A, B, C a P a minerálnych látok. Má vysoký podiel vlákniny a nízku energetickú hodnotu, chutí podobne ako listový špenát a výborne sa hodí do šalátov alebo ako príloha jedál. Tak tohto zeleného krásavca som si dnes spravil na večeru - spolu s japonskými shiitake hubami (po slovensky húževnatec jedlý) a grilovanými kúskami lososa.

Ak si tento recept chcete vyskúšať na vlastnej koži, ergo žalúdku, budete na to potrebovať:

  • filety z lososa
  • mangold
  • hrsť shiitake húb
  • 2 strúčiky cesnaku
  • sójová omáčka
  • soľ
  • čierne korenie
  • sezamový olej
  • olivový olej


Grilovaciu panvicu ľahko postriekame olivovým olejom, rozpálime a ugrilujeme na nej jemne okoreneného lososa. Po pár minútach obrátime ružovú rybku na druhú stranu a grilujeme, kým mäsko nedostane pekné zlatohnedé pásiky. Odložíme nabok.


Mangold umyjeme a stopku oddelíme od listov. Listy krátko blanšírujeme vo vriacej vode, scedíme a tiež odložíme bokom.


Do hrnca dáme 2 lyžice olivového oleja, pridáme rozdrvené strúčiky cesnaku a olej rozohrejeme. Je dôležité, aby ste dali cesnak do ešte studeného oleja. Ak by ste ho dali do horúceho, raz dva by zhnedol a zhorkol a to by nebolo dobré. Takto sa vôňa cesnaku bude pomaly uvoľňovať so stúpajúcou teplotou oleja, aby o chvíľu mohla preniknúť všetkými prísadami.

Ak je teda olej horúci a cesnak vonia po celej kuchyni, pridáme nahrubo nasekanú stopku mangoldu a pokrájané klobúčiky shiitake (nožičky vyhoďťe, sú príliš húževnaté a neveľmi vhodné na varenie). Za stáleho miešania smažíme asi minútu, potom do hrnca pridáme listy mangoldu, 3 lyžice sójovej omáčky a lyžicu sezamového oleja, dobre pomiešame a necháme spolu dusiť asi 5 minút.


Nakoniec všetko osolíme a okoreníme podľa chuti a servírujeme spolu s kúskami grilovaného lososa.


Dobrú chuť.

4 komentáre:

iGurman povedal(a)...

Noooo, niečo zaujimavejšie. Aj v Nemecku je sezamový olej tak drahý?

Absik povedal(a)...

Je to rôzne - 250 ml fľaša stojí od 2€ až po nejakých 9€, závisí od výrobcu atď (napr. či má logo BIO)

germa povedal(a)...

Chlapci, ale toho sézamového zas tak veľa nespotrebujete. Inakšie v jedlách z čínskej kuchyne by sa olivový nemal používať, ale radšej nejaký neutrálny... :)

iGurman povedal(a)...

No ja som dal 5,49€ 200 ml fľašku. Sa budem musieť poobzerať za lepšou cenou. Dík za info.

Print

for my blog on KanKan.sk

Top kulinárske blogy