pondelok, marca 02, 2009

Kurací eintopf s mangom


Inšpiráciu k dnešnému obedu mi dala včera manželka, listujúc si v knihe "Polievky a eintopfy". Myslím, že názov eintopf perfektne vystihuje podstatu dnešného receptu. V doslovnom preklade z nemčiny je to "jednohrniec", teda jeden hrniec, v ktorom sa varí všetko spolu. Variť eintopf má svoju výhodu - nemusíte kuchtiť zvlášť polievku a zvlášť hlavný chod, takýto "jednohrniec" vám šikovne skĺbi oba chody v jeden.

A ak si chcete trochu spestriť jedálniček a skombinovať sladké, kyslé a slané, tak vhoďte do jednohrnca tieto ingrediencie:

  • 1/2 kg kuracieho mäsa
  • 1 mango
  • 200 g nelúpanej ryže
  • 3 biele cibule
  • hovädzí bujón
  • biele víno
  • citrón
  • škrobovú múku
  • curry korenie
  • biele korenie
  • soľ
  • maslo
  • olivový olej


Nelúpanú ryžu (asi 200 g) dáme variť do osolenej vody na 30 minút. Zakiaľ sa ryža bude variť, na lyžici olivového oleja a lyžici masla prudko osmažíme na kocky nakrájané kuracie mäso. Osolíme, okoreníme a po chvíli smaženia vyberieme z hrnca a odložíme nabok.


Do výpeku pridáme na drobno pokrájanú 3 biele cibule a osmažíme ich do sklovita. Zalejeme 2 dcl suchého bieleho vína a 2 dcl hovädzieho bujónu, pridáme 1 lyžičku curry korenia, šťavu z 1/2 citróna a nastrúhanú citrónovú kôru a necháme chvíľu povariť. Lyžičku škrobovej múčky rozmiešame v troche studenej vody a prilejeme do hrnca, aby sme šťavu trochu zahustili.


Teraz do hrnca vrátime osmažené kúsky kuracieho mäsa, pridáme na kocky nakrájané olúpané mango a uvarenú ryžu, dobre premiešame a necháme pomaly variť ešte asi 10 minút.


Ak je šťava príliš ostrá (suché biele víno + citrón ju sladkou nespraví), môžete jej chuť zjemniť 1-2 lyžičkami cukru. Dochutíme soľou, prípadne bielym korením a môžeme servírovať.


Dobrú chuť.

Žiadne komentáre:

Print

for my blog on KanKan.sk

Top kulinárske blogy