Inšpiráciu k dnešnému obedu mi dala včera manželka, listujúc si v knihe "Polievky a eintopfy". Myslím, že názov eintopf perfektne vystihuje podstatu dnešného receptu. V doslovnom preklade z nemčiny je to "jednohrniec", teda jeden hrniec, v ktorom sa varí všetko spolu. Variť eintopf má svoju výhodu - nemusíte kuchtiť zvlášť polievku a zvlášť hlavný chod, takýto "jednohrniec" vám šikovne skĺbi oba chody v jeden.
A ak si chcete trochu spestriť jedálniček a skombinovať sladké, kyslé a slané, tak vhoďte do jednohrnca tieto ingrediencie:
- 1/2 kg kuracieho mäsa
- 1 mango
- 200 g nelúpanej ryže
- 3 biele cibule
- hovädzí bujón
- biele víno
- citrón
- škrobovú múku
- curry korenie
- biele korenie
- soľ
- maslo
- olivový olej
Nelúpanú ryžu (asi 200 g) dáme variť do osolenej vody na 30 minút. Zakiaľ sa ryža bude variť, na lyžici olivového oleja a lyžici masla prudko osmažíme na kocky nakrájané kuracie mäso. Osolíme, okoreníme a po chvíli smaženia vyberieme z hrnca a odložíme nabok.
Do výpeku pridáme na drobno pokrájanú 3 biele cibule a osmažíme ich do sklovita. Zalejeme 2 dcl suchého bieleho vína a 2 dcl hovädzieho bujónu, pridáme 1 lyžičku curry korenia, šťavu z 1/2 citróna a nastrúhanú citrónovú kôru a necháme chvíľu povariť. Lyžičku škrobovej múčky rozmiešame v troche studenej vody a prilejeme do hrnca, aby sme šťavu trochu zahustili.
Teraz do hrnca vrátime osmažené kúsky kuracieho mäsa, pridáme na kocky nakrájané olúpané mango a uvarenú ryžu, dobre premiešame a necháme pomaly variť ešte asi 10 minút.
Ak je šťava príliš ostrá (suché biele víno + citrón ju sladkou nespraví), môžete jej chuť zjemniť 1-2 lyžičkami cukru. Dochutíme soľou, prípadne bielym korením a môžeme servírovať.
Dobrú chuť.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára