Poznáte mangold? Táto hodnotná zelenina je bohatým zdrojom vitamínov A, B, C a P a minerálnych látok. Má vysoký podiel vlákniny a nízku energetickú hodnotu, chutí podobne ako listový špenát a výborne sa hodí do šalátov alebo ako príloha jedál. Tak tohto zeleného krásavca som si dnes spravil na večeru - spolu s japonskými shiitake hubami (po slovensky húževnatec jedlý) a grilovanými kúskami lososa.
Ak si tento recept chcete vyskúšať na vlastnej koži, ergo žalúdku, budete na to potrebovať:
- filety z lososa
- mangold
- hrsť shiitake húb
- 2 strúčiky cesnaku
- sójová omáčka
- soľ
- čierne korenie
- sezamový olej
- olivový olej
Grilovaciu panvicu ľahko postriekame olivovým olejom, rozpálime a ugrilujeme na nej jemne okoreneného lososa. Po pár minútach obrátime ružovú rybku na druhú stranu a grilujeme, kým mäsko nedostane pekné zlatohnedé pásiky. Odložíme nabok.
Mangold umyjeme a stopku oddelíme od listov. Listy krátko blanšírujeme vo vriacej vode, scedíme a tiež odložíme bokom.
Do hrnca dáme 2 lyžice olivového oleja, pridáme rozdrvené strúčiky cesnaku a olej rozohrejeme. Je dôležité, aby ste dali cesnak do ešte studeného oleja. Ak by ste ho dali do horúceho, raz dva by zhnedol a zhorkol a to by nebolo dobré. Takto sa vôňa cesnaku bude pomaly uvoľňovať so stúpajúcou teplotou oleja, aby o chvíľu mohla preniknúť všetkými prísadami.
Ak je teda olej horúci a cesnak vonia po celej kuchyni, pridáme nahrubo nasekanú stopku mangoldu a pokrájané klobúčiky shiitake (nožičky vyhoďťe, sú príliš húževnaté a neveľmi vhodné na varenie). Za stáleho miešania smažíme asi minútu, potom do hrnca pridáme listy mangoldu, 3 lyžice sójovej omáčky a lyžicu sezamového oleja, dobre pomiešame a necháme spolu dusiť asi 5 minút.
Nakoniec všetko osolíme a okoreníme podľa chuti a servírujeme spolu s kúskami grilovaného lososa.
Dobrú chuť.
4 komentáre:
Noooo, niečo zaujimavejšie. Aj v Nemecku je sezamový olej tak drahý?
Je to rôzne - 250 ml fľaša stojí od 2€ až po nejakých 9€, závisí od výrobcu atď (napr. či má logo BIO)
Chlapci, ale toho sézamového zas tak veľa nespotrebujete. Inakšie v jedlách z čínskej kuchyne by sa olivový nemal používať, ale radšej nejaký neutrálny... :)
No ja som dal 5,49€ 200 ml fľašku. Sa budem musieť poobzerať za lepšou cenou. Dík za info.
Zverejnenie komentára