Ak sa Vám v detstve podarilo vypestovať si v sebe odpor voči špenátu, tento recept asi nebude pre Vás to pravé orechové. Možno však nájdete v sebe toľko vnútornej sily, aby ste prekročili svoj tieň a vyskúšali jedlo, ktoré je skutočnou pochúťkou. A ak Vám to pomôže zbaviť sa špenátofóbie, dajte vedieť - ja Vám potom pošlem číslo účtu :-) Ok, srandy nabok, jedlo je vážna vec. Takže tí, ktorí sa špenátu neboja a tí, ktorí sa ho už nebudú báť, si pripravia nasledovné ingrediencie:
- cesto na lasagne
- mrazený špenát
- šampiňóny
- cottage cheese
- strúhaný syr (napr. cheddar)
- cibuľa
- cesnak
- šúpané paradajky
- bazalka
- parmezán
- smotana
- olivový olej
Špenát rozmrazíme, pridáme doň 200 g cottage cheese a dobrú hrsť strúhaného tvrdého syru a poriadne premiešame, až vznikne jednoliata masa. Odložíme nabok.
Na väčšej panvici speníme nakrájanú cibuľu a 2 rozdrvené strúčiky cesnaku. Pridáme 200 g nasekanej dusenej šunky a očistené a na menšie kúsky nakrájané šampiňóny. Smažíme spolu pár minút.
Teraz do panvice pridáme ošúpané a pokrájané paradajky, aj so šťavou. Kto chce, môže pridať za lyžicu paradajkového pretlaku. Posypeme štipkou bazalky (použite čerstvú, ak máte, mne tá moja žiaľ uschla), premiešame a necháme na miernom stupni dusiť asi 5 minút.
Dno zapekacej misy postriekame pár kvapkami olivového oleja. Na spodok rozložíme plátky cesta na lasagne. Prekryjeme vrstvou špenátovo-syrovej zmesi a preložíme ďalšími plátkami cesta. Nasledujúce poschodie vybudujeme hubovo-šunkovo-paradajkovou zmesou - a tak pokračujeme v striedaní zelenej a červenej, až kým sa nám neminie stavebný materiál. Vrch prelejeme smotanou a posypeme dobrou hrsťou strúhaného parmezánu.
Misu prekryjeme fóliou (alobalom) a dáme piecť do vyhriatej misy (180° C). Po 20 minútach fóliu odstránime a necháme dopiecť ďalších 10 minút.
Ak máte poruke víno, doprajte si ho za pohár. Nielen že sa k tomuto jedlu vysovene pýta, ale aj ako za odmenu, aké dobré jedlo sa Vám podarilo :-)
Buon appetito !
2 komentáre:
Wonderfoul food,my compliment
Greetings from Italy,good luck
hello,Marlow
ľudia sa svojou nechuťou ochutnať niečo, čo voľakedy nemali radi, pripravujú o skvelé chuťové zážitky. Škoda. Ja som ako dieťa špenát nejedla, nevaril sa u nás, ale začala som ho variť, keď boli deti malé. A okrem detí sme my dvaja starci špenátomilci na každý spôsob :)
Zverejnenie komentára