nedeľa, marca 15, 2009

Lasagne so špenátom a šampiňónmi


Ak sa Vám v detstve podarilo vypestovať si v sebe odpor voči špenátu, tento recept asi nebude pre Vás to pravé orechové. Možno však nájdete v sebe toľko vnútornej sily, aby ste prekročili svoj tieň a vyskúšali jedlo, ktoré je skutočnou pochúťkou. A ak Vám to pomôže zbaviť sa špenátofóbie, dajte vedieť - ja Vám potom pošlem číslo účtu :-) Ok, srandy nabok, jedlo je vážna vec. Takže tí, ktorí sa špenátu neboja a tí, ktorí sa ho už nebudú báť, si pripravia nasledovné ingrediencie:

  • cesto na lasagne
  • mrazený špenát
  • šampiňóny
  • cottage cheese
  • strúhaný syr (napr. cheddar)
  • cibuľa
  • cesnak
  • šúpané paradajky
  • bazalka
  • parmezán
  • smotana
  • olivový olej


Špenát rozmrazíme, pridáme doň 200 g cottage cheese a dobrú hrsť strúhaného tvrdého syru a poriadne premiešame, až vznikne jednoliata masa. Odložíme nabok.


Na väčšej panvici speníme nakrájanú cibuľu a 2 rozdrvené strúčiky cesnaku. Pridáme 200 g nasekanej dusenej šunky a očistené a na menšie kúsky nakrájané šampiňóny. Smažíme spolu pár minút.
Teraz do panvice pridáme ošúpané a pokrájané paradajky, aj so šťavou. Kto chce, môže pridať za lyžicu paradajkového pretlaku. Posypeme štipkou bazalky (použite čerstvú, ak máte, mne tá moja žiaľ uschla), premiešame a necháme na miernom stupni dusiť asi 5 minút.


Dno zapekacej misy postriekame pár kvapkami olivového oleja. Na spodok rozložíme plátky cesta na lasagne. Prekryjeme vrstvou špenátovo-syrovej zmesi a preložíme ďalšími plátkami cesta. Nasledujúce poschodie vybudujeme hubovo-šunkovo-paradajkovou zmesou - a tak pokračujeme v striedaní zelenej a červenej, až kým sa nám neminie stavebný materiál. Vrch prelejeme smotanou a posypeme dobrou hrsťou strúhaného parmezánu.


Misu prekryjeme fóliou (alobalom) a dáme piecť do vyhriatej misy (180° C). Po 20 minútach fóliu odstránime a necháme dopiecť ďalších 10 minút.


Ak máte poruke víno, doprajte si ho za pohár. Nielen že sa k tomuto jedlu vysovene pýta, ale aj ako za odmenu, aké dobré jedlo sa Vám podarilo :-)

Buon appetito !

2 komentáre:

Ivo Serenthà povedal(a)...

Wonderfoul food,my compliment

Greetings from Italy,good luck

hello,Marlow

germa povedal(a)...

ľudia sa svojou nechuťou ochutnať niečo, čo voľakedy nemali radi, pripravujú o skvelé chuťové zážitky. Škoda. Ja som ako dieťa špenát nejedla, nevaril sa u nás, ale začala som ho variť, keď boli deti malé. A okrem detí sme my dvaja starci špenátomilci na každý spôsob :)

Print

for my blog on KanKan.sk

Top kulinárske blogy