pondelok, marca 16, 2009

Polievka Sv. Patrika - St. Patrick's Soup


Dnes je 17. marec – deň, kedy sa v Írsku a vlastne po celom svete, kde je nejaký Irish Pub, oslavuje sviatok Sv. Patrika. Kdesi som raz čítal, že Slováci majú blízko k írskej náture – a som si istý, že je na tom veľa pravdy, aspoň čo sa piva týka :-) Na St. Patrick’s Day sa oslavujúcim odporúča (mimo iného):

  • nosiť kus zeleného oblečenia
  • pripnúť si trojlístok na klobúk
  • piť zelené pivo
  • a ak ste starostom, zafarbiť mestskú rieku alebo potok na zeleno

Takže, milé dámy, ak Vaša polovička príde dnes večer (prípadne nadránom) a bude mať zelenkavý výraz tváre, nehnevajte sa naňho. Radšej mu spravte polievočku, ktorá je určená presne na túto príležitosť a ktorá ho zaručene postaví na nohy. Zídu sa Vám na to nasledovné suroviny:

  • 3 veľké zemiaky
  • 4 strúčiky cesnaku
  • pór (biela časť)
  • cibuľa
  • stopkový zeler
  • slepačí bujón
  • bobkový list
  • (čerstvý) tymián
  • zelené pesto
  • smotana
  • maslo
  • soľ
  • čierne korenie


V hrnci roztopíme 3 lyžice masla, pridáme rozdrvený cesnak, nakrájanú cibuľu, na kolieska nakrájaný pór, nasekaný stopkový zeler, bobkový list a tymián. Znížime teplotu a pomaly dusíme asi 5 minút, pokiaľ zelenina nezmäkne.


Pridáme nakrájané zemiaky a zalejeme slepačím vývarom. Varíme ešte asi 20 minút.


Bobkový list vyberieme. Obsah hrnca rozmixujeme ponorným mixérom na jemný krém. Osolíme, okoreníme, prípadne ešte zjemníme smotanou.


Pred servírovaním ozdobíme lyžicou pesta. Ak máte chuť, môžete z pesta špáradlom vytvarovať trojlístok.


Prajem Vám "Bain taitneamh as do bhéile!" (Dobrú chuť :-)

A keďže je už čas a MacGowan’s otvárajú za chvíľu, dvíham kotvy a idem si dať dobrý Guinness...


Sláinte! (Na zdravie!)

2 komentáre:

germa povedal(a)...

ty si sa úplne skvostne "rozvaril" ;)

Absik povedal(a)...

to prišla nejaká nárazová vlna alebo čo... onedlho bude zase týždeň ticho :-)

Print

for my blog on KanKan.sk

Top kulinárske blogy