štvrtok, marca 19, 2009

Ratatouille


Možno ste videli film Ratatouille, kde sympatický potkan Remy vykúzlil nepríjemnému gastro-kritikovi najlepšie jedlo jeho života. Nebojte sa, nezmenil som orientáciu a nemienim sa zaoberať recenziou filmov. Dnes sa chcem venovať leitmotívu celého filmu z tej inej stránky - z tej chutnejšej :-)

Ratatouille [ratatui] je tradičný pokrm, pochádzajúci z Provensálska. Sú dva hlavné spôsoby, ako pripravovať ratatouille. Jednoduchší je dusiť všetky ingrediencie spolu vo vlastnej šťave, zložitejší predpokladá ich oddelené dusenie a následné zapečenie premiešaných zložiek. Nejdeme riešiť, ktorý postup je pôvodný, keď sa ani veľkí znalci nevedia na tom dohodnúť. Vyberieme si ten jednoduchší a spravíme si voňavé, výživné a zdravé pohladenie pre naše bruško. Za použitia nasledovných ingrediencií:

  • baklažán
  • cibuľa
  • žltá cuketa
  • zelená cuketa
  • ošúpané paradajky
  • červená paprika
  • strúčik cesnaku
  • cukor
  • majorán
  • čerstvý tymián
  • soľ
  • čierne korenie
  • olivový olej

Poznámka na úvod: Ak nezoženiete žltú cuketu, nezúfajte. Jednoducho ju tam nedáte. Bude to síce menej farebné ale chuť sa až tak veľmi nezmení.


Baklažán pokrájame, osolíme a necháme odpočívať v sitku aspoň pol hodinu, nech pustí nahorklú šťavu. Medzitým si nakrájame na kocky zelenú a žltú cuketu. Červenú papriku zbavíme semien a takisto ju nakrájame na kocky. Cibuľu rozštvrtíme a nakrájame na tenké plátky. Cesnak rozdrvíme a paradajky pokrájame na drobno. Ak nebudete leniví ako ja, použite čerstvé paradajky, krátko ich ponorte do vriacej vody a ošúpte. Ja si radšej pomôžem konzervou :-)

V panvici rozohrejeme 2 lyžice olivového oleja. Osmažíme cibuľu, po chvíli pridáme rozdrvený cesnak. Keď vône zaplnili kuchyňu, pridáme baklažán, cuketu a papriku a pomaly dusíme. Po 10 minútach prihodíme nakrájané paradajky a dusíme ďalších 5 minút.


Po chvíli pridáme lyžičku kryštálového cukru (na zvýraznenie chute paradajok), 2 vetvičky nasekaného tymiánu, lyžičku majoránu, štipku oregána a celé to zajeleme cca 2 dcl vody. Premiešame a na nízkom stupni necháme pomaly variť, dokiaľ nie je všetka zelenina dostatočne mäkká a riedka šťava nezhustne.


Osolíme, okoreníme - a môžeme servírovať. Či už ako prílohu k rybe alebo mäsu, alebo ako hlavný vegetariánsky chod so zemiakmi alebo kúskom čerstvej bagety - to je už na Vás.


Bon appétit !

3 komentáre:

Gabriel povedal(a)...

Hej, hej o tom či to variť spolu, alebo oddelene sa fakt vedú vášnivé diskusie :-)

Anonymný povedal(a)...

...please where can I buy a unicorn?

Maria Jahodova povedal(a)...

varila som a vyborne papaníčko plus klobaska a hotovo

Print

for my blog on KanKan.sk

Top kulinárske blogy