Možno ste videli film Ratatouille, kde sympatický potkan Remy vykúzlil nepríjemnému gastro-kritikovi najlepšie jedlo jeho života. Nebojte sa, nezmenil som orientáciu a nemienim sa zaoberať recenziou filmov. Dnes sa chcem venovať leitmotívu celého filmu z tej inej stránky - z tej chutnejšej :-)
Ratatouille [ratatui] je tradičný pokrm, pochádzajúci z Provensálska. Sú dva hlavné spôsoby, ako pripravovať ratatouille. Jednoduchší je dusiť všetky ingrediencie spolu vo vlastnej šťave, zložitejší predpokladá ich oddelené dusenie a následné zapečenie premiešaných zložiek. Nejdeme riešiť, ktorý postup je pôvodný, keď sa ani veľkí znalci nevedia na tom dohodnúť. Vyberieme si ten jednoduchší a spravíme si voňavé, výživné a zdravé pohladenie pre naše bruško. Za použitia nasledovných ingrediencií:
- baklažán
- cibuľa
- žltá cuketa
- zelená cuketa
- ošúpané paradajky
- červená paprika
- strúčik cesnaku
- cukor
- majorán
- čerstvý tymián
- soľ
- čierne korenie
- olivový olej
Poznámka na úvod: Ak nezoženiete žltú cuketu, nezúfajte. Jednoducho ju tam nedáte. Bude to síce menej farebné ale chuť sa až tak veľmi nezmení.
Baklažán pokrájame, osolíme a necháme odpočívať v sitku aspoň pol hodinu, nech pustí nahorklú šťavu. Medzitým si nakrájame na kocky zelenú a žltú cuketu. Červenú papriku zbavíme semien a takisto ju nakrájame na kocky. Cibuľu rozštvrtíme a nakrájame na tenké plátky. Cesnak rozdrvíme a paradajky pokrájame na drobno. Ak nebudete leniví ako ja, použite čerstvé paradajky, krátko ich ponorte do vriacej vody a ošúpte. Ja si radšej pomôžem konzervou :-)
V panvici rozohrejeme 2 lyžice olivového oleja. Osmažíme cibuľu, po chvíli pridáme rozdrvený cesnak. Keď vône zaplnili kuchyňu, pridáme baklažán, cuketu a papriku a pomaly dusíme. Po 10 minútach prihodíme nakrájané paradajky a dusíme ďalších 5 minút.
Po chvíli pridáme lyžičku kryštálového cukru (na zvýraznenie chute paradajok), 2 vetvičky nasekaného tymiánu, lyžičku majoránu, štipku oregána a celé to zajeleme cca 2 dcl vody. Premiešame a na nízkom stupni necháme pomaly variť, dokiaľ nie je všetka zelenina dostatočne mäkká a riedka šťava nezhustne.
Osolíme, okoreníme - a môžeme servírovať. Či už ako prílohu k rybe alebo mäsu, alebo ako hlavný vegetariánsky chod so zemiakmi alebo kúskom čerstvej bagety - to je už na Vás.
Bon appétit !
3 komentáre:
Hej, hej o tom či to variť spolu, alebo oddelene sa fakt vedú vášnivé diskusie :-)
...please where can I buy a unicorn?
varila som a vyborne papaníčko plus klobaska a hotovo
Zverejnenie komentára