sobota, januára 10, 2009

Pečené zemiaky s brokolicovou penou


Pár receptov z brokolice som Vám už predstavil. Po výbornej krémovej polievke a ďalekou Indiou voňajúcej špecialite Vám dnes ponúkam ďalší ľahko stráviteľný pokrm, ktorý okrem naplnenia bruška dodá telu zdraviu prospešné látky.

Na prípravu som použil:

  • 3 väčšie zemiaky
  • 1 menšiu kytičku brokolice
  • 1/2 pochúťkovej smotany
  • 2 strúčiky cesnaku
  • zelenú cibuľku
  • soľ
  • čierne korenie
  • olivový olej


Zemiaky umyjeme, očistíme kefkou a dobre poprepichujeme. Pokvapkáme ich olivovým olejom a dáme piecť do predhriatej rúry. Pečieme, až dokiaľ nie sú mäkké - podľa typu zemiakov až 1 hodinu. Po upečení ich vyberieme z rúry a necháme trochu vychladnúť. Rúru nevypínajte, ešte ju použijeme.

Na spodok hrnca nalejeme 1-2 dcl vody a privedieme do varu. Vložíme rozobraté ružičky brokolice (pokiaľ možno bez stoniek) a necháme pariť asi 5 minút.


Na panvici rozohrejeme 1 lyžicu olivového oleja. Prihodíme nakrájanú zelenú cibuľku, prudko osmažíme, pridáme rozdrvený cesnak, premiešame a po minúte odstavíme.


Zemiaky rozrežeme po dĺžke. Lyžičkou vydlabeme zo zemiakov striedku a vzniknuté korýtka poukladáme naspäť na pekáč. V mixéri rozmixujeme sparenú brokolicu, striedku zo zemiakov, opraženú cibuľku a cesnak a 1/2 pochúťkovej smotany. Osolíme, okoreníme a mixujeme, dokiaľ nám nevznikne bledozelená jednoliata zmes.

Takto pripravenou brokolicovou penou naplníme zemiakové korýtka a dáme zapiecť na 15-20 minút do rúry.


Servírujeme horúce - ale pozor na jazyk, brokolicová zmes drží teplo dosť dlho... Au...


Dobrú chuť.

3 komentáre:

Gabriel povedal(a)...

"ale pozor na jazyk, brokolicová zmes drží teplo dosť dlho... Au..." vlastný poznatok? hihi....

Absik povedal(a)...

presne tak, bol som pahltny :-)

Anonymný povedal(a)...

MNAM...

Print

for my blog on KanKan.sk

Top kulinárske blogy