sobota, januára 24, 2009

Pivná syrová polievka


Pivo, beer, cerveza, bier, sör, cerveja, bière, øl, μπίρα, пиво, ビール, جعه, שיכר - to všetko sú názvy pre lahodný horkastý mok, ktorý ľudstvo pozná už tisíce rokov. Najstaršie známe zmienky o pive sú z Mezopotámie a sú staré vyše 8000 rokov. Pivo sa spomína v prastarom Epose o Gilgamešovi, Sumeri mali pre pivo vyčlenenú extra bohyňu Ninkasi, Egypťania považovali pivo za jedlo a kráľovná Kleopatra sa ním umývala, aby mala krásnu pleť. Dnes už síce bohyňu piva nemáme, rozmáhajú sa ale pivné kúpele a - povedzme si pravdu - pivární a pohostinstiev je všade dostatok a bude ich tak stále, aj keby mali prísť štyri globálne krízy.

Dnes Vám teda chcem predstaviť recept, ktorým vzdáme úctu tomuto tekutému zlatu. Nebudeme sa v ňom kúpať, dokonca ho ani piť (teda, nezakazuje sa nič :-)), dnes budeme variť z piva chutnú, sýtu a na vône bohatú polievku.

Tak potešte chlapské osadenstvo vo Vašej domácnosti a pripravte si:

  • fľašu piva (0.33 l)
  • mrkvu
  • cibuľu
  • zeler
  • cesnak
  • horčičné semená
  • worcester omáčku
  • slepačí bujón
  • strúhaný syr
  • múku
  • soľ
  • čierne korenie
  • olivový olej


Na troche olivového oleja osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu a na malé kocky nakrájanú mrkvu a zeler. Keď sa stáva cibuľa priesvitnou, pridáme rozdrvený cesnak, lyžičku rozomletých horčičných semien, soľ a mleté čierne korenie (oba podľa chuti) a lyžičku worcester omáčky. Premiešame, poprášime múkou a chvíľu spolu posmažíme.


Prilejeme cca 3/4 litra vody, pridáme 2 kocky bujónu a necháme dusiť asi 20 minút, resp. dokiaľ nie je zelenina dostatočne mäkká. Prisypeme syr a miešame, nech sa nám nevytvoria syrové hrče.


Prilejeme pivo (ehm, samozrejme môžete ochutnať, či je dobré :-)) a za občasného miešanie varíme ešte asi 10 minút.


Pred servírovaním posypeme posekanou petržlenovou vňaťou alebo žeruchovými lístkami.


Na zdravie, priatelia.

2 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

Ake pivo je vhodne? svetle? tmave? horke? sladke?...

Peter Absolon povedal(a)...

Radsej sladsie ako horkejsie. Na farbe velmi nezalezi, ale poväcsinou tie tmavsie su aj sladsie, takze asi tak :-)

Print

for my blog on KanKan.sk

Top kulinárske blogy