Pivo, beer, cerveza, bier, sör, cerveja, bière, øl, μπίρα, пиво, ビール, جعه, שיכר - to všetko sú názvy pre lahodný horkastý mok, ktorý ľudstvo pozná už tisíce rokov. Najstaršie známe zmienky o pive sú z Mezopotámie a sú staré vyše 8000 rokov. Pivo sa spomína v prastarom Epose o Gilgamešovi, Sumeri mali pre pivo vyčlenenú extra bohyňu Ninkasi, Egypťania považovali pivo za jedlo a kráľovná Kleopatra sa ním umývala, aby mala krásnu pleť. Dnes už síce bohyňu piva nemáme, rozmáhajú sa ale pivné kúpele a - povedzme si pravdu - pivární a pohostinstiev je všade dostatok a bude ich tak stále, aj keby mali prísť štyri globálne krízy.
Dnes Vám teda chcem predstaviť recept, ktorým vzdáme úctu tomuto tekutému zlatu. Nebudeme sa v ňom kúpať, dokonca ho ani piť (teda, nezakazuje sa nič :-)), dnes budeme variť z piva chutnú, sýtu a na vône bohatú polievku.
Tak potešte chlapské osadenstvo vo Vašej domácnosti a pripravte si:
- fľašu piva (0.33 l)
- mrkvu
- cibuľu
- zeler
- cesnak
- horčičné semená
- worcester omáčku
- slepačí bujón
- strúhaný syr
- múku
- soľ
- čierne korenie
- olivový olej
Na troche olivového oleja osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu a na malé kocky nakrájanú mrkvu a zeler. Keď sa stáva cibuľa priesvitnou, pridáme rozdrvený cesnak, lyžičku rozomletých horčičných semien, soľ a mleté čierne korenie (oba podľa chuti) a lyžičku worcester omáčky. Premiešame, poprášime múkou a chvíľu spolu posmažíme.
Prilejeme cca 3/4 litra vody, pridáme 2 kocky bujónu a necháme dusiť asi 20 minút, resp. dokiaľ nie je zelenina dostatočne mäkká. Prisypeme syr a miešame, nech sa nám nevytvoria syrové hrče.
Prilejeme pivo (ehm, samozrejme môžete ochutnať, či je dobré :-)) a za občasného miešanie varíme ešte asi 10 minút.
Pred servírovaním posypeme posekanou petržlenovou vňaťou alebo žeruchovými lístkami.
Na zdravie, priatelia.
2 komentáre:
Ake pivo je vhodne? svetle? tmave? horke? sladke?...
Radsej sladsie ako horkejsie. Na farbe velmi nezalezi, ale poväcsinou tie tmavsie su aj sladsie, takze asi tak :-)
Zverejnenie komentára