sobota, januára 24, 2009

Pivná syrová polievka


Pivo, beer, cerveza, bier, sör, cerveja, bière, øl, μπίρα, пиво, ビール, جعه, שיכר - to všetko sú názvy pre lahodný horkastý mok, ktorý ľudstvo pozná už tisíce rokov. Najstaršie známe zmienky o pive sú z Mezopotámie a sú staré vyše 8000 rokov. Pivo sa spomína v prastarom Epose o Gilgamešovi, Sumeri mali pre pivo vyčlenenú extra bohyňu Ninkasi, Egypťania považovali pivo za jedlo a kráľovná Kleopatra sa ním umývala, aby mala krásnu pleť. Dnes už síce bohyňu piva nemáme, rozmáhajú sa ale pivné kúpele a - povedzme si pravdu - pivární a pohostinstiev je všade dostatok a bude ich tak stále, aj keby mali prísť štyri globálne krízy.

Dnes Vám teda chcem predstaviť recept, ktorým vzdáme úctu tomuto tekutému zlatu. Nebudeme sa v ňom kúpať, dokonca ho ani piť (teda, nezakazuje sa nič :-)), dnes budeme variť z piva chutnú, sýtu a na vône bohatú polievku.

Tak potešte chlapské osadenstvo vo Vašej domácnosti a pripravte si:

  • fľašu piva (0.33 l)
  • mrkvu
  • cibuľu
  • zeler
  • cesnak
  • horčičné semená
  • worcester omáčku
  • slepačí bujón
  • strúhaný syr
  • múku
  • soľ
  • čierne korenie
  • olivový olej


Na troche olivového oleja osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu a na malé kocky nakrájanú mrkvu a zeler. Keď sa stáva cibuľa priesvitnou, pridáme rozdrvený cesnak, lyžičku rozomletých horčičných semien, soľ a mleté čierne korenie (oba podľa chuti) a lyžičku worcester omáčky. Premiešame, poprášime múkou a chvíľu spolu posmažíme.


Prilejeme cca 3/4 litra vody, pridáme 2 kocky bujónu a necháme dusiť asi 20 minút, resp. dokiaľ nie je zelenina dostatočne mäkká. Prisypeme syr a miešame, nech sa nám nevytvoria syrové hrče.


Prilejeme pivo (ehm, samozrejme môžete ochutnať, či je dobré :-)) a za občasného miešanie varíme ešte asi 10 minút.


Pred servírovaním posypeme posekanou petržlenovou vňaťou alebo žeruchovými lístkami.


Na zdravie, priatelia.

2 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

Ake pivo je vhodne? svetle? tmave? horke? sladke?...

Unknown povedal(a)...

Radsej sladsie ako horkejsie. Na farbe velmi nezalezi, ale poväcsinou tie tmavsie su aj sladsie, takze asi tak :-)

Print

for my blog on KanKan.sk

Top kulinárske blogy