Dnes nám namerali -15°C. Bola taká zima, že keď som niesol prázdne plastové fľaše do obchodu, tak sa v taške zdeformovali a musel som ich vyrovnávať, aby ich automat rozpoznal :-)
V takomto mrázikovskom čase mne osobne dobre padne tanier horúcej polievky. Zohreje a pohladí bruško. A tak som si za dnešnú večeru zvolil sýtu krémovú, zato ľahkú a zdravú polievku. Po tekvicových plackách to bude ďalší recept s reminiscenciou na Halloween: Tekvicový krém.
Ak si to chcete vyskúšať, zíde sa Vám:
- 1 tekvica
- 1 jablko
- 1 hruška
- pomarančová kôra
- koriander
- mlieko
- smotana na varenie
- muškátový oriešok
- zázvor
- soľ
- čierne korenie
- olivový olej
Z tekvice odkrojíme vŕšok a vyčistíme ju od semiačok a vlákien. Lyžicou opatrne vydlabeme dužinu, aby sa nepoškodila kôra.
V hrnci rozpálime trochu olivového oleja a krátko na ňom osmažíme na malé kocky nakrájanú tekvicovú dužinu a na kúsky nakrájané ošúpané jablko a hrušku. Pridáme lyžičku mletého koriandra, osolíme, okoreníme, podlejeme 1 dcl vody a prikryté dusíme na malom stupni asi 15-20 minút.
Do iného hrnca nalejeme cca 3 dcl mlieka. Do mlieka nastrúhame pomarančovú kôru (z 1/2 pomaranča), muškátový oriešok a trochu zázvoru. Prevaríme a necháme postáť asi 10 minút.
Ponorným mixérom rozmixujeme tekvicu a ovocie. Pridáme oddýchnuté mlieko a 1 dcl smotany na varenie a ešte raz premiešame.
Dochutíme a servírujeme vo vydlabanej tekvici. A ak si polievku ozdobíte s croûtons, nepokazíte tým nič.
Boooooo... ehm, pardon. Dobrú chuť :-)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára