Neviem, či som minulý život strávil niekde v Stredomorí, ale zakaždým, keď prejdem okolo stánku s talianskymi či gréckymi špecialitami a zacítim vôňu olív, oregána alebo bazalky, prejde mi až mráz po chrbte. Tieto vône jednoducho prudko môžem a tak isto môžem aj taliansku či grécku kuchyňu. Dnes som síce nebol na tržnici u Talianov, ale na praobyčajnom nákupe v Aldi - napriek tomu som nemohol odísť bez toho, aby som sa nezásobil chuťami a vôňami z Bella Italia.
A tak, na oslavu slovensko-talianskeho priateľstva, som spáchal nasledovné: cestoviny s trojfarebnou brokolicovo-paradajkovo-mozzarellovou prikrývkou, ergo Penne Tricolori :-)
Použil som:
- cestoviny penne
- menšiu ružičku brokolice
- strúčik cesnaku
- šunku
- šúpané paradajky
- mozzarellu
- soľ
- čierne korenie
- olivový olej
Penne dáme uvariť do osolenej vody. Ja zvyknem pridať kvapku olivového oleja, cestoviny sa potom nelepia, aj keď nie sú z tvrdej múky. Keď budú penne uvarené tak "al dente", teda pevné, ale nie tuhé, odstavíme ich a scedíme.
Brokolicu rozoberieme na ružičky a necháme spariť v troche vody. Zase platí to, čo pri cestovinách - brokolica má byť pevná, nie však surová.
Na panvici rozohrejeme trochu olivového oleja a usmažíme na ňom kocky šunky. Ak sa rozhodnete použiť slaninu (radšej takú prerastanejšiu), olej môžte vynechať. Krátko posmažíme, pridáme rozdrvený strúčik cesnaku a smažíme ešte asi minútku.
Osmaženú šunku premiešame s uvarenými cestovinami a vysypeme ich do zapekacej misy. Na cestoviny poukladáme sparené ružičky brokolice, osolíme, okoreníme a prelejeme ošúpanými a nakrájanými paradajkami. Ako vidíte, ja som si uľahčil prácu a použil som konzervu, dokonca ochutenú bazalkou. Ak chcete, môžete ale použiť čerstvé paradajky, v tom prípade pridajte trochu bazalky, prípadne aj oregána na zvýraznenie chutí.
Na paradajkovú vrstvu poukladáme nakrájanú mozzarellu a celé to necháme zapiecť v rozohriatej rúre asi 15 minút, resp. pokiaľ sa mozzarella nezačne topiť.
Buon Appetito !
Tento recept venujem Ajke a Antoniovi... ciao :-)
2 komentáre:
Cestoviny miluje moja manželka, musím jej povedať nech sa na to pozrie. A nech navarí. Ja idem dnes vymýšľať recept na Perličku.
P.S. Nechceš si napísať nejaký gastronomický článok?
Perličku som jedol grilovanú, mňam... Ale ešte lepšia bola praženica z perličích vajec na kačacom tuku - lepšiu som ešte nejedol :-)
Na články momentálne nemám chuť, možno časom...
Zverejnenie komentára