Dnes bude hlavným aktérom slečna Brokolica. Táto zelená dáma aktivizuje látkovú výmenu, zlepšuje prácu srdca, svalov a nervov, znižuje riziko vzniku rakoviny, obsahuje veľa antioxidantov a vitamínov C a E. Je bohatým zdrojom kyseliny listovej a železa. A napriek tomu všetkému jej poniektorí jedinci nevedia prísť na chuť. Ako toť, George Bush senior:
"I do not like broccoli. And I haven't liked it since I was a little kid and my mother made me eat it. And I'm president of the United States and I'm not going to eat any more broccoli."
Jeho chyba. My tvrdohlaví nebudeme a dnes si z nej uvaríme výbornú krémovú polievku. Pripravíme si:
- brokolicu (všakáno)
- zemiaky
- cibuľu
- strúčik cesnaku
- múku
- trochu čerstvého tymiánu
- kocku bujónu (môže byť slepačí alebo zeleninový)
- soľ
- čierne korenie
- červenú papriku
- olivový olej
Na olivovom oleji opražíme pokrájanú cibuľu a nadrobno nasekaný cesnak. Ak ste konzervatívny typ, môžete namiesto olivového oleja použiť maslo - možno to trochu príjemnejšie vonia, ale zdravšie to rozhodne nie je.
Pridáme nasekaný tymián a malú štipku červenej papriky. Naozaj len štipku, nechceme predsa mať červenú polievku, keď je základ zelený :-)
Prisypeme múku a spravíme zápražku. Rozmiešame v studenej vode a zalejeme bujónom. Nemusíte si kvôli tomu rozpúšťať bujón v inej nádobe, jednoducho to zalejte vriacou vodou a vhoďte kocku do hrnca. Premiešame a pridáme na ružičky rozobratú brokolicu. Osolíme, okoreníme.
Ak je brokolica skoro uvarená, pridáme nadrobno pokrájané zemiaky a varíme, pokiaľ nebudú mäkké.
Ponorným mixérom rozmixujeme obsah hrnca na jednoliatu kašu a polievka je hotová.
Ponorným mixérom rozmixujeme obsah hrnca na jednoliatu kašu a polievka je hotová.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára