Po dvoch týždňoch bezmäsitej stravy som sa rozhodol narušiť tento kolobeh a dopriať svojmu organizmu aj živočíšne bielkoviny. Nevrhol som sa síce hneď na krvavý steak, ale zase som využil jeden z receptov od svojho iránskeho kolegu, "Dolmeh Felfel", v prekladne prozaicky "plnená paprika". Je to jedlo bohaté na vône, chute - a aj kalórie :-)
Ak to chcete vyskúšať, pripravte si:
- hrubé červené papriky
- mleté hovädzie mäso
- cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- pertržlenovú vňať
- plátkový syr
- ošúpané paradajky v náleve
- čerstvé šampiňóny
- olivový olej
Papriky rozrežeme pozdĺžne na polovice, vyčistíme od žíl a semiačok, opláchneme a dáme spariť do vriacej osolenej vody. Po 3-5 minútach vyberieme, osušíme a odložíme nabok.
Na panvici rozohrejeme olej, osmažíme nakrájanú cibuľu a nasekaný cesnak. Keď je cibuľa priesvitná, pridáme pomleté mäso a petržlenovú vňať. Osolíme, okoreníme. Opekáme, dokiaľ mäso stratí ružovú farbu. Neprežeňte to, ak sa dlho smaží, vyschne a nie je také chutné.
Pridáme pokrájané paradajky z konzervy a prilejeme aj šťavu. Premiešame a dusíme, dokiaľ paradajky nie su mäkké.
Na pekáč poukladáme rozpolené papriky a naplníme ich zmesou z panvice. Ak chcete, môžete túto zmes ešte obohatiť varenou ryžou.
Šampiňóny očistíme, odkrojíme im nožičky a hlávky poukladáme na naplnené papriky. Preložíme plátkami syra a dáme zapiecť do rúry.
Roztápajúci sa syt vytvorí na paprikách takmer nepriepustý obal, pod ktorým pustia šampiňóny svoju šťavu - tá prenikne celou paprikou a vytvorí tak neopakovateľnú kombináciu chutí. Vyskúšajte, uveríte :-)
Ako príloha sa hodí basmati ryža so šafranom, ale dobrý čerstvý tmavý chlebík tiež nie je na zahodenie.
نوش جان (nuuša džan)
Thanks, Mehdi.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára