nedeľa, novembra 23, 2008

Dolmeh Felfel - دلمه فلفل


Po dvoch týždňoch bezmäsitej stravy som sa rozhodol narušiť tento kolobeh a dopriať svojmu organizmu aj živočíšne bielkoviny. Nevrhol som sa síce hneď na krvavý steak, ale zase som využil jeden z receptov od svojho iránskeho kolegu, "Dolmeh Felfel", v prekladne prozaicky "plnená paprika". Je to jedlo bohaté na vône, chute - a aj kalórie :-)

Ak to chcete vyskúšať, pripravte si:

  • hrubé červené papriky
  • mleté hovädzie mäso
  • cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • pertržlenovú vňať
  • plátkový syr
  • ošúpané paradajky v náleve
  • čerstvé šampiňóny
  • olivový olej



Papriky rozrežeme pozdĺžne na polovice, vyčistíme od žíl a semiačok, opláchneme a dáme spariť do vriacej osolenej vody. Po 3-5 minútach vyberieme, osušíme a odložíme nabok.

Na panvici rozohrejeme olej, osmažíme nakrájanú cibuľu a nasekaný cesnak. Keď je cibuľa priesvitná, pridáme pomleté mäso a petržlenovú vňať. Osolíme, okoreníme. Opekáme, dokiaľ mäso stratí ružovú farbu. Neprežeňte to, ak sa dlho smaží, vyschne a nie je také chutné.


Pridáme pokrájané paradajky z konzervy a prilejeme aj šťavu. Premiešame a dusíme, dokiaľ paradajky nie su mäkké.


Na pekáč poukladáme rozpolené papriky a naplníme ich zmesou z panvice. Ak chcete, môžete túto zmes ešte obohatiť varenou ryžou.
Šampiňóny očistíme, odkrojíme im nožičky a hlávky poukladáme na naplnené papriky. Preložíme plátkami syra a dáme zapiecť do rúry.


Roztápajúci sa syt vytvorí na paprikách takmer nepriepustý obal, pod ktorým pustia šampiňóny svoju šťavu - tá prenikne celou paprikou a vytvorí tak neopakovateľnú kombináciu chutí. Vyskúšajte, uveríte :-)


Ako príloha sa hodí basmati ryža so šafranom, ale dobrý čerstvý tmavý chlebík tiež nie je na zahodenie.

نوش جان (nuuša džan)

Thanks, Mehdi.

Žiadne komentáre:

Print

for my blog on KanKan.sk

Top kulinárske blogy