piatok, novembra 21, 2008

Do Piazeh Aloo - دوپیازه‌ی آلو


Mám kolegu, z ktorým si zvyknem vymieňať recepty. Na tých jeho je zaujímavé to, že sú pre naše stredoeurópske brucho netradičné - pochádza totiž z Iránu. A aj keď v perzskej kuchyni prevláda mäso (najmä jahňacie a hovädzie), je takisto bohatá na zeleninu a voňavé korenia.

Dnes si teda spravíme pokrm úplne jednoduchý, ale zato chutný a sýty: Do Piazeh Aloo, v preklade "Dve cibule a zemiak".

Pripravme si:

  • dve cibule
  • dva zemiaky
  • ošúpané a pokrájané paradajky
  • šťavu z pol citróna
  • soľ
  • čierne korenie
  • olivový olej


Zemiaky uvaríme v šupke, po vychladení očistíme a pokrájame na asi 1 cm kocky. Cibuľu ošupeme, pokrájame na polmesiačiky a na olivovom oleji osmažíme do priesvitna. Nespáľte ju veľmi, nech je radšej šťavnatá ako chrumkavá.


Pridáme pár lyžíc paradajok, osolíme, okoreníme, pokvapkáme citrónovou šťavou a dusíme asi 5 minút. Ak to chcete mať pikantnejšie, môžete pridať štipku chilli. Nakoniec pridáme pokrájané uvarené zemiaky, premiešame a dusíme ešte asi 3 minúty.


Servírujeme bez akýchkoľvek priloh, ale ak si k tomu dáte čerstvú chrumkavú bagetku, nepokazíte tým nič.


Ostáva len dodať: نوش جان (nuuša džan)

Thanks, Mehdi :-)

1 komentár:

Rosa povedal(a)...

Si tu tak preklikávam stránky a začínam byť hladná...toto vyzerá veľmi dobre, zajtra skúsim. :)

Print

for my blog on KanKan.sk

Top kulinárske blogy