Mám kolegu, z ktorým si zvyknem vymieňať recepty. Na tých jeho je zaujímavé to, že sú pre naše stredoeurópske brucho netradičné - pochádza totiž z Iránu. A aj keď v perzskej kuchyni prevláda mäso (najmä jahňacie a hovädzie), je takisto bohatá na zeleninu a voňavé korenia.
Dnes si teda spravíme pokrm úplne jednoduchý, ale zato chutný a sýty: Do Piazeh Aloo, v preklade "Dve cibule a zemiak".
Pripravme si:
- dve cibule
- dva zemiaky
- ošúpané a pokrájané paradajky
- šťavu z pol citróna
- soľ
- čierne korenie
- olivový olej
Zemiaky uvaríme v šupke, po vychladení očistíme a pokrájame na asi 1 cm kocky. Cibuľu ošupeme, pokrájame na polmesiačiky a na olivovom oleji osmažíme do priesvitna. Nespáľte ju veľmi, nech je radšej šťavnatá ako chrumkavá.
Pridáme pár lyžíc paradajok, osolíme, okoreníme, pokvapkáme citrónovou šťavou a dusíme asi 5 minút. Ak to chcete mať pikantnejšie, môžete pridať štipku chilli. Nakoniec pridáme pokrájané uvarené zemiaky, premiešame a dusíme ešte asi 3 minúty.
Servírujeme bez akýchkoľvek priloh, ale ak si k tomu dáte čerstvú chrumkavú bagetku, nepokazíte tým nič.
Ostáva len dodať: نوش جان (nuuša džan)
Thanks, Mehdi :-)
1 komentár:
Si tu tak preklikávam stránky a začínam byť hladná...toto vyzerá veľmi dobre, zajtra skúsim. :)
Zverejnenie komentára