sobota, decembra 06, 2008

Tartiflette - Francúzske zemiaky


Ak ste niekedy jedli na Slovensku jedlo s názvom "Francúzske zemiaky", s najväčšou pravdepodobnosťou v ňom bola použitá klobáska a vajíčko na tvrdo. Chuť takéhoto pokrmu nemusí byť zlá, ak je to dobre spravené, tak to môže byť celkom dobrá bašta, ale s originálnymi francúzskymi zemiakmi to má iba málo spoločného. A tak si teda dnes ukuchtíme pokrm podľa receptu z Francúzska: Tartiflette.

Budeme potrebovať:

  • zemiaky
  • cibuľu
  • slaninku
  • syr (polomäkký, najlepšie Reblochon)
  • soľ
  • čierne korenie
  • olivový olej



Zemiaky očistíme, pokrájame na hrubé plátky a uvaríme v osolenej vode. Zvyknem pridať do vody za lyžicu olivového oleja, zemiačky sú potom jemné a chutné. Po uvarení vodu zlejeme a zemiaky odložíme nabok (nepreplachujte ich vodou, zničili by ste im chuť).

Na panvici speníme na troche olivového oleja nadrobno nakrájanú cibuľu. Keď cibuľa dostáva sklovitú konzistenciu, pridáme na kocky nakrájanú slaninku (čím je slaninka menej mastná, tým lepšie). Smažíme, dokiaľ sa slanina neprepečie a cibuľa nestane chrumkavou.


Zapekaciu misu vymastíme. Pár kvapiek olivového oleja stačí. Na spodok poukladáme polovičné množstvo zemiakov, pridáme polovičné množstvo slaniny a cibule, nasleduje ďalšie poschodie zemiakov a zase cibuľovo-slaninovej zmesi. Celé to prikryjeme hrubými plátkami syra a dáme zapiecť do rúry. Tip: Ak máte poruke biele víno, podlejte zemiaky s 1 dcl vína ešte pred prikrytím syrovou dekou.


Misku vložíme do rúry a zapneme horný gril. Keď syr dostane zlatistú farbu a obtečie zemiaky, vyberieme a servírujeme.


Bon appétit !

3 komentáre:

megat povedal(a)...

your blog more info ,make me excited. Congratulation!!. I come again

iGurman povedal(a)...

ahoj, kedže tu máš zaujímave recepty som sa rozhodol, že si ťa dám do kategórie odporučame, len si sprav "banner" 234x60 nech to má nejaký dizajn na mojej stránke, prosím rozmery treba dodržať.

iGurman povedal(a)...

Už som ho tam hodil, zhodnoť..., keď si proti napíš mi. Tie linky si vyberám ja podľa kvality. A tu máš kvalitné kúsky.

Print

for my blog on KanKan.sk

Top kulinárske blogy