Sladké zemiaky, teda batáty, som vo svojich receptoch už použil. Keďže je to surovina veľmi vďačná a hlavne zdravá, vraciam sa k nej rád a bude to tak aj dnes. Na rozdiel od predchádzajúcich receptov, kde som použil batát s oranžovou dužinou, dnes mi padol za obeť batátik s dužinou svetlou, podobnou klasickému zemiaku. Je zaujímavé, že svetlé batáty majú do fialova sfarbenú tmavú šupku, a tie zo svetlou šupkou sú vnútri zase tmavšie, oranžové.
Na prípravu sa mi zišli tieto suroviny:
- sladký zemiak
- zelená cibuľka
- syr feta
- čerstvý kozí syr
- sladká paprika
- soľ
- čierne korenie
Do rozohriatej rúry dáme piecť umytý a poprepichovaný batát. Po cca trištvrte hodine batát vyberieme, rozrežeme pozdĺžne a vydlabeme z neho dužinu. Dužinu roztlačíme vidličkou, pridáme rozmrvenú fetu, čerstvý kozí syr a nakrájanú zelenú cibuľku.
Osolíme, okoreníme, pridáme štipku mletej papriky a poriadne premiešame. Ak chcete dosiahnuť jemnejšiu textúru, pridajte pár kvapiek olivového oleja. Ak to teraz ochutnáte, bude to pripomínať bryndzovú nátierku (v Košiciach zvanú "körözöt" :-)
Takto pripravenou zmesou naplníme batátové lodičky a vložíme ich naspäť do rúry.
Po 10-15 minútach vyberieme a servírujeme.
Dobrú chuť.
2 komentáre:
zlatko tak na toto sa teším :-)
Hej, hej, vypadá to dobre. Hlavne rýchle. Ideálna večera. Teraz aby som zháňal, sladké zemiaky...
Zverejnenie komentára