Po ľahkej polievke dobre padne niečo sýtejšie. Celkom ma zaujal recept, na ktorý nepotrebujeme neobvyklé suroviny ako v niektorých predchádzajúcich receptoch. Pastiersky koláč má viacero verzií, ktoré môžete striedať či už podľa chuti alebo dostupných potravín. Ja som si vymyslela túto, ktorá naozaj chutila :-) Teda budeme potrebovať:
- hovädzie mäso
- zemiaky
- cibuľa
- mlieko
- maslo
- cesnak
- bujón
- paprika
- majorán
- mrkva
- zeler
- soľ
- čierne korenie
- olivový olej
Na kocky pokrájanú cibuľu a postrúhaný zeler posmažíme na oleji, pridáme pomleté hovädzie mäso a ďalej smažíme, kým mäso neobelie. Zalejeme trochou vody, pridáme hovädzí bujón, korenie, prelisovaný cesnak, trochu sladkej papriky a chvíľu dusíme, kým mäso nepustí vlastnú šťavu. Na koniec môžeme pridať trochu majoránu a medvedí cesnak. Podľa potreby dosolíme a mäso odstavíme.
Do vody dáme variť zemiaky a mrkvu. Po zmäknutí zeleninu precedíme, pridáme maslo, mlieko, soľ a popučíme na kašu. Zapekaciu misu vymažeme maslom a posypeme strúhankou aby sa nám mäso na ňu nelepilo. Na dno uložíme mäsovú plnku.
Po vrchu rozotrieme zemiakovú kašu. Môžeme pridať kolieska cibule a dáme zapiecť asi na 45 minút pri 190°C.
Ak kaša začne chytať zlatistú kôrku, koláč je hotový.
Ku koláču som podávala šalát pripravený zo šalátovej uhorky, póru, cherry paradajok a drobných zaváraných kláskov kukurice, ktoré som nakrájala na hrubšie kolieska.
Dobrú chuť praje Paloma :-)
2 komentáre:
veľmo sa mi to páči :)
Na vyskúšanie pastierskeho koláča sa už nejaký ten čas chystám, len som sa k nemu ešte nedostal. Tento článok mi ale dal nový impulz, aby som ho už konečne vyskúšal.
Zverejnenie komentára