sobota, apríla 25, 2009

Pastiersky koláč


Po ľahkej polievke dobre padne niečo sýtejšie. Celkom ma zaujal recept, na ktorý nepotrebujeme neobvyklé suroviny ako v niektorých predchádzajúcich receptoch. Pastiersky koláč má viacero verzií, ktoré môžete striedať či už podľa chuti alebo dostupných potravín. Ja som si vymyslela túto, ktorá naozaj chutila :-) Teda budeme potrebovať:

  • hovädzie mäso
  • zemiaky
  • cibuľa
  • mlieko
  • maslo
  • cesnak
  • bujón
  • paprika
  • majorán
  • mrkva
  • zeler
  • soľ
  • čierne korenie
  • olivový olej


Na kocky pokrájanú cibuľu a postrúhaný zeler posmažíme na oleji, pridáme pomleté hovädzie mäso a ďalej smažíme, kým mäso neobelie. Zalejeme trochou vody, pridáme hovädzí bujón, korenie, prelisovaný cesnak, trochu sladkej papriky a chvíľu dusíme, kým mäso nepustí vlastnú šťavu. Na koniec môžeme pridať trochu majoránu a medvedí cesnak. Podľa potreby dosolíme a mäso odstavíme.

Do vody dáme variť zemiaky a mrkvu. Po zmäknutí zeleninu precedíme, pridáme maslo, mlieko, soľ a popučíme na kašu. Zapekaciu misu vymažeme maslom a posypeme strúhankou aby sa nám mäso na ňu nelepilo. Na dno uložíme mäsovú plnku.


Po vrchu rozotrieme zemiakovú kašu. Môžeme pridať kolieska cibule a dáme zapiecť asi na 45 minút pri 190°C.


Ak kaša začne chytať zlatistú kôrku, koláč je hotový.

Ku koláču som podávala šalát pripravený zo šalátovej uhorky, póru, cherry paradajok a drobných zaváraných kláskov kukurice, ktoré som nakrájala na hrubšie kolieska.

Dobrú chuť praje Paloma :-)

2 komentáre:

germa povedal(a)...

veľmo sa mi to páči :)

ND povedal(a)...

Na vyskúšanie pastierskeho koláča sa už nejaký ten čas chystám, len som sa k nemu ešte nedostal. Tento článok mi ale dal nový impulz, aby som ho už konečne vyskúšal.

Print

for my blog on KanKan.sk

Top kulinárske blogy