streda, apríla 08, 2009

Olivový koláč

Ako tak pozerám, mám na konte niečo cez 60 príspevkov, ergo receptov. Vo všetkých sa varí, dusí, griluje - ale ani jeden sa nevenuje pečeniu. Teraz nemám na mysli pečenie mäsa, ale koláčov, zákuskov a podobne. Takže čo z toho vyplýva, milý Watson? Že chybu treba rýchlo napraviť.

Keďže je ale pravda, že vo všeobecnosti niesom veľmi naladený na sladkú zákuskovú nôtu, začnem radšej niečím zo slanej strany koláčového spektra. Slaným olivovým koláčom so šunkou a syrom.

Páni a dámy, ak ma chcete nasledovať, pripravte si nasledovné suroviny:

  • 250 g hrubej múky
  • 4 vajcia
  • 1 prášok do pečiva
  • 150 g krájaných zelených olív
  • 200 g dusenej šunky
  • 150 g strúhaného Ementálu
  • 1 dcl bieleho vína
  • 1 dcl arašidového oleja
  • soľ
  • čierne korenie
  • trochu citrónovej šťavy
  • margarín na vymastenie pekáča


Vo väčšej mise zmiešame múku, kypriaci prášok a 4 vajcia. Poriadne premiešame. Nemusíte sa paprať s vareškou, ak Vám to ide ľahšie rukou, neváhajte.


Keď je masa dobre rozmiešaná, prilejeme do nej arašidový olej, biele víno, pridáme za lyžičku citrónovej šťavy, štipku soli a dve štipky mletého čierneho korenia a celé to za pomoci mixéru rozmiešame na homogénnu hmotu.


Keď nám vznikne jednoliata masa, pridáme do nej strúhaný Ementál, na kocky nakrájanú šunku a nakrájané zelené olivy. Poriadne premiešame...


... a vzniknutou zmesou naplníme vymastený a múkou vysypaný pekáč. Pekáč vložíme do rozohriatej rúry (200 °C) a pečieme asi hodinu.


Počas pečenia koláč vizuálne kontrolujeme. Najlepšie sa kontroluje pri súčasnej konzumácii zvyšku bieleho vína :-)

Ak máme pocit, že koláč je hotový, vyklopíme ho z pekáča na tanier alebo tácku, necháme vychladnúť a môžeme servírovať.


Na zdravie :-)

4 komentáre:

germa povedal(a)...

:) Kukni:
http://germa-vari.blogspot.com/2008/06/nieo-na-letn-veer-ku-pohru-lahodnho.html

Absik povedal(a)...

kurnik, predbehla si ma o pol roka :-)

Lucia F. povedal(a)...

Mňammňam ...cez sviatky som piekla tento olivový koláčik a bol vynikajúci :o)..aj keď sme nemali biele víno, takže som ho vynechala. Ďakujem za super recept,šírime ho ďalej po rodine :o), Lucia.

Absik povedal(a)...

Som rád, že chutilo :-)

Print

for my blog on KanKan.sk

Top kulinárske blogy