streda, apríla 15, 2009

Hovädzie na pomarančoch


Moja pani manželka bola zase dnes tou, kto navaril skvelý obed. Pravdepodobne sa nakazila juhoázijskými chúťkami od susedov z prízemia, pretože kuchyňa dnes rozvoniavala ako hlavný stan východoindickej spoločnosti. Dnes sa podávalo hovädzie curry na pomarančoch s chladivou jogurtovou prílohou "raita", ktorá skvele vyvážila chute servírovaného jedla.

Použili sa tieto ingrediencie:

  • hovädzie mäso
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • hovädzí bujón
  • škrobová múčka
  • 2 pomaranče
  • curry
  • koriander
  • soľ
  • čierne korenie
  • repkový olej

Raita pozostávala z:

  • jogurtu
  • uhorky
  • čerstvej mäty


Na repkovom oleji speníme na kocky nakrájanú cibuľu. Pridáme 3 rozdrvené strúčiky cesnaku a hovädzie mäso. Smažíme asi 5 minút, pokiaľ mäsko neobelie.


Pridáme 0.5 l hovädzieho vývaru a 3 lyžičky curry, premiešame, zakryjeme a varíme asi hodinu, pokiaľ mäso nezmäkne.


Medzitým si pripravíme raitu: uhorku nakrájame na malé kocky a premiešame z jogurtom a čerstvou nasekanou mätou. Takúto indickú obdobu tzatziki teraz odložíme odpočivať do chladničky, chutí lepšie vychladená.


Dostávame sa späť k príprave mäska: jeden pomaranč olúpeme, rozoberieme na mesiačiky a očistíme od blán. Druhý pomaranč odšťavíme a jeho šťavu rozmiešame s trochou škrobovej múčky. Takúto pomarančovú zátrepku prilejeme do hrnca s dusiacim sa mäskom a za stáleho miešania varíme asi 3 minúty, resp. pokiaľ šťava nezhustne. Dochutíme soľou a čiernym korením (prípadne s chilli, kto to má rád "hot"). Nakoniec pridáme kúsky pomaranča a celé to povaríme ďalšie 2-3 minúty.


Servírujeme s ryžou, ozdobené posekaným koriandrom a nezabudneme na vychladenú raitu.


स्वादिष्ट खाना želá Paloma :-)

1 komentár:

germa povedal(a)...

veľmi zaujímavo to vyzerá, veľmi.....

Print

for my blog on KanKan.sk

Top kulinárske blogy