Keď som dnes browsoval po stránkach výrobcu mojej obľúbenej whisky, natrafil som na recept, ktorý ma hneď zaujal. Keďže whisky som mal doma v barovej skrinke a ostatné suroviny boli tiež poruke, nič nebránilo receptík vyskúšať.
Použil som:
- filety z lososa
- cesnak
- zázvor
- pomarančovú šťavu
- hoisin omáčku
- sójovú omáčku
- whisky
- olivový olej
Najprv si pripravíme omáčku na glazovanie lososa. Dva rozdrvené strúčiky cesnaku nasypeme do menšieho hrnca s 2 lyžicami studeného olivového oleja a zapneme sporák. Keď sa olej rozohreje a cesnak rozvonia a zmäkne, čiže približne po 2 minútach, pridáme lyžičku zázvoru (buď drveného alebo čerstvo nastrúhaného) a prilejeme 1 dcl pomarančovej šťavy, 0.5 dcl whisky, 0.5 dcl hoisin omáčky a 2 lyžice sójovej omáčky a privedieme do varu. Na miernom stupni varíme asi 15 minút, dokiaľ omáčka nezhustne. Chvíľu si krátime striedmym popíjaním whisky. Hik.
Grilovaciu panvicu pokropíme olivovým olejom a poriadne rozohrejeme. Keď olej začne dymiť, položíme na panvicu lososové filety. Po cca 5 minútach filety obrátime a ugrilovanú stranu poriadne natrieme pripravenou glazovacou zmesou. Po ďalších 3 minútach filety znovu otočíme, natrieme druhú stranu glazúrou a grilujeme ich ešte asi 2 minúty.
Pred servírovaním prelejeme ugrilované kúsky ešte trochou teplej omáčky a môžeme sa do toho pustiť. V celku uvarené zemiačky sa k tomu báječne hodia. A pohár whisky samozrejme tiež.
Dobrú chuť a na zdravie!
3 komentáre:
zdá sa to byť zaujímavé, určite vyskúšam, len musím pozrieť, či máme doma nejakú whisky. Ak nie, bude sobášený poverený mimoriadne náročnou úlohou :)
haha, no len nech sa potom nezacne vyhovarat co s nacatou flasou :-) ako kazdy chlap..
Vdaka za zaujimavy blog
Zverejnenie komentára