Po dlhšom čase sa znova vraciam k receptu, využívajúcim lahodné kačacie prsia. Pravdupovediac, príprava mäsa sa veľmi od predchádzajúcich receptov nelíši, rozdiel je ale v omáčke. Či už to bola pomarančovo-čajová, balzamikovo-čerešňová alebo dnešná černicová s Metaxou, všetky perfektne dopĺňali štavnaté mäsko. Veď posúďte sami...
Ingrediencie:
- kačacie prsia
- maslo
- cukor
- biele víno
- pomarančová šťava
- malinový ocot
- černice
- hovädzí vývar
- brandy
- javorový sirup
- soľ
- čierne korenie
- olivový olej
V hrnci rozpustíme 2 lyžice masla. Pridáme 3 lyžice kryštálového cukru a miešame asi 5 minút. Keď začne cukor karamelizovať, pridáme 1 dcl pomarančovej šťavy, 1 dcl bieleho vína a 2 lyžice malinového octu. Cukor začne okamžite protestovať, prskať a tuhnúť, ale my sa nedáme, obsah hrnca privedieme do varu a strvdnutý karamel rozpustíme.
Teraz pridáme za dobrú hrsť černíc (podľa možnosti čerstvých alebo mrazených), prilejeme 2 dcl hovädzieho vývaru, premiešame a necháme variť, dokiaľ sa objem nezredukuje na tretinu - potrvá to asi tak pol hodiny. Potom precedíme omáčku cez sitko (lyžicou poriadne pritlačte na černice, nech pustia čo najviac šťavy), primiešame 2 lyžice brandy a 1 lyžicu javorového sirupu a odstavíme nabok.
Kožu na kačacích prsiach jemne nakrojíme do diamantového vzoru, obe strany pŕs osolíme, okoreníme, pokropíme olivovým olejom a olej s korením jemne vmasírujeme do mäsa. Prsia vložíme do rozpálenej panvice kožou nadol a smažíme do zlatista - asi 5 minút. Potom prsia otočíme na druhú stranu a smažíme ďalšie 3 minúty. Nakoniec vložíme panvicu do vyhriatej rúry (200 °C) a pečieme asi 3 minúty.
Dokiaľ sa prsia pečú, rozohrejeme pripravenú omáčku a zjemníme ju lyžicou masla. Osolíme, okoreníme podľa chuti a hneď servírujeme s nakrájanými kačacími prsiami.
Dobrú chuť praje Absik :-)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára