Toť nedávno sme piekli kačacie prsia. Keďže nám to obom veľmi chutilo a objavil som cenovo priateľský zdroj kačacích pŕs, rozhodol som sa dnes pre inú variáciu tejto delikatesy.
Použil som:
- kačacie prsia
- cesnak
- šalvia
- balzamikový ocot
- med
- biele víno
- slepačí vývar (bujón)
- čerešne
- soľ
- čierne korenie
- olivový olej
Najprv si pripravíme marinádu: 2 lyžice balzamikového octu, 2 lyžice medu, 2 rozdrvené strúčiky cesnaku, 2 lyžice nasekanej šalvie, 2 lyžice olivového oleja a 1/2 šálky slepačieho vývaru rozmiešame v miske. Pridáme trochu mletého čierneho korenia a vložíme kačacie prsia, zbavené kože. Prikryjeme a odložíme do chladničky na 2-10 hodín. Občas mäso obrátime.
Vo väčšom hrnci s hrubším dnom rozpálime 2-3 lyžice olivového oleja. Prsia vyberieme z marinády, poriadne osušíme papierovou utierkou, vmasírujeme do každej strany štipku soli a vložíme do hrnca. Smažíme asi 3 minúty z oboch strán, pokiaľ mäso nechytí zlatohnedú farbu.
Opečené prsia teraz uložíme na pekáč a vložíme ho do 200 °C rozohriatej rúry. Pečieme asi 10-15 minút (podľa veľkosti pŕs a žiadaného stupňa prepečenia).
Medzitým do hrnca s výpekom prilejeme 1 dcl bieleho vína a privedieme ho do varu. Pridáme odkôstkované a nakrájané čerešne (môžete použiť aj zavárané, príp. mrazené) a zvyšnú marinádu a za častého miešania varíme, dokiaľ sa objem nezmenší na polovicu. Väčšie kusy čerešní môžete prepasírovať cez sitko, prípadne rozmixovať mixérom.
Upečené prsia nakrájame ostrým nožom na plátky, poukladáme na tanier a prelejeme pripravenou čerešňovou omáčkou. Prílohu nechám na Vašu fantáziu - ja som použil pečené zemiakové mesiačiky s provensálskym korením a grilovanú zelenú špargľu, pokvapkanú citrónom.
Bon appétit !
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára