V juhoázijskej kuchyni ma fascinuje veľa vecí a jednou z nich je aj sýta, hustá a hlavne pikantná polievka, ktorá rovnako dobre zasýti ako aj zahreje. Ak si chcete vyskúšať jej vegetaránsku variáciu, nemusíte ísť do najbližšieho čínskeho bistra. Môžete si ju spraviť aj doma - recept je jednoduchý a rýchly, ako aj prevažná väčšina čínskych pokrmov.
Ingrediencie:
- huby shiitake (príp. väčšie šampiňóny)
- tofu
- bambusové výhonky
- hrášok
- zeleninový vývar
- sójová omáčka
- vínny ocot
- škrobová múčka
- chilli
- soľ
- čierne korenie
- sezamový olej
Huby očistíme, odrežeme z nich tvrdé časti (najmä stonky) a zalejeme ich vriacou vodou a necháme ich napučať asi 15 minút. Potom ich scedíme (vodu nevylievajte!) a pokrájame na tenké pásiky.
Do hrnca vlejeme pol litra zeleninového vývaru (bujónu), pridáme na kocky nakrájané tofu, na tenké pásuky nakrájané bambusové výhonky, hrášok a nakrájané huby. Privedieme do varu a pomaly varíme asi 3 minúty.
V miske si rozmiešame 2 lyžice sójovej omáčky, 2 lyžice vínneho octu, 2 lyžice scedenej vody z húb a 2 lyžice škrobovej múčky. Keď sa všetky zložky spoja, vlejeme obsah misky do hrnca s polievkou, osolíme a poriadne okoreníme čiernym korením a väčšou dávkou mletého chilli. Prilejeme zvyšok vody zo scedených húb, premiešame a varíme ešte asi 2 minúty.
Pred servírovaním pridáme do misiek s polievkou pár kvapiek sezamoveho oleja.
Pred servírovaním pridáme do misiek s polievkou pár kvapiek sezamoveho oleja.
Dobrú chuť !
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára