Po vcelku hojnom zastúpení kuraciny v našich receptoch sme sa rozhodli ponaháňať po dvore zástupcu iného druhu hydiny a pochutnať si na mladej kačičke. Nemyslite si, že sme toto žmurkajúce káčatko zniesli zo sveta vlastnoručne - pekný kúsok kačacích pŕs sme kúpili od farmárov na trhu. A okúpali sme ho v omáčke z pomarančov a čaju Earl Grey. Môžete si to skúsiť tiež... nak nak :-)
Použité ingrediencie:
- kačacie prsia (s kožou)
- 3 šalotky
- slepačí vývar / bujón
- pomarančová šťava
- 4-5 sáčkov čierneho čaju
- med
- soľ
- čierne korenie
- maslo
- olivový olej
Kožu na kačacích prsiach poprepichujeme vidličkou. Osolíme a dobre okoreníme mletým čiernym korením z oboch strán. Vo väčšom hrnci s hrubým dnom rozpálime trochu olivového oleja a vložíme doň prsia kožou nadol. Po 4 minútach mäso otočíme a osmažíme ho aj z druhej strany, tentoraz len 2 minúty. Nakoniec ho z hrnca vyberieme a na grilovacej panvici ho vložíme do 200°C rozpálenej rúry. Pečieme zhruba 20 minút (medium).
V hrnci (v ktorom sme smažili mäso) teraz vo výpeku osmažíme nasekanú šalotku (ak boli prsia chudšie a výpeku veľa nie je, pridáme za lyžicu olivového oleja). Keď sa šalotka stane priehľadnou, prilejeme 2.5 dcl pomarančovej šťavy a 4 dcl slepačieho vývaru, prisypeme obsah 4 sáčkov čierneho čaju (resp. 4 lyžice sypaného čaju) a privedieme do varu. Varíme, dokiaľ sa obsah tekutiny nezmenší na polovicu (asi 15 minút).
Obsah hrnca precedíme cez sitko. Tuhé čiastočky vyhodíme, tekutinu vrátime naspäť do hrnca a znovu privedieme do mierneho varu. Pridáme 2 lyžičky medu, necháme ich rozpustiť a následne pridáme 2 lyžice masla na zahustenie a zjemnenie omáčky. Osolíme, okoreníme podľa chuti.
Mäsko nakrájame ostrým nožom na tenké plátky, poukladáme na tanier a prelejeme pripravenou pomarančovou omáčkou.
Dobrú chuť :-)
1 komentár:
Ano, asi tak to je
Zverejnenie komentára