nedeľa, novembra 22, 2009

Teľacie špízy a la teriyaki


Po včerajšej indickej polievke sa dnes prenesieme ešte o kúsok východnejšie a z japonskej kuchyne si požičiame recept na sladko-pikantnú omáčku. V tejto omáčke budeme marinovať teľacie mäsko a použijeme ju aj na ozdobenie hotových špízov. Označenie teriyaki sa používa nielen na samotnú omáčku, ale aj na spôsob prípravy pokrmov.

Ingrediencie:

  • teľacie mäso
  • žltá paprika
  • červená cibuľa
  • cesnak
  • sójová omáčka
  • vínny ocot
  • sherry
  • mletý zázvor
  • mletá škorica
  • hnedý cukor
  • škrobová múčka

V 2 lyžiciach sherry rozpustíme lyžičku škrobovej múčky. Pridáme 2 lyžice vínneho octu, 3 lyžice sójovej omáčky, po pol lyžičke drveného zázvoru a mletej škorice, lyžicu hnedého cukru a rozdrvený strúčik cesnaku a dobre premiešame. Do pripravenej marinády vložíme na kocky nakrájané teľacie mäsko a necháme odpočívať v pokoji asi 2 hodiny.

Marinádu zlejeme do malej panvičky a trochu ju prihrejeme - použijeme ju na potieranie špízov počas grilovania. Na grilovacie ihly napichujeme striedavo kocky namarinovaného mäsa, na štvorce nakrájanú žltú papriku a kúsky lahôdkovej cibule (drevené ihly je vhodné chvíľu nechať namočené vo vode, neprihoria tak rýchlo). Špízy rozložíme na grilovaciu panvicu a pomaly osmažíme zo všetkých strán. Občas ich pokvapkáme zvyškom marinády. (Ak máte možnosť grilovať na otvorenom grile, neváhajte - vôňa dreveného uhlia je nenahraditeľná... ale dá sa prežiť aj so zapnutým grilom v elektrickej rúre :-)

Hotové špízy pokvapkáme zvyškom omáčky a môžeme podávať.

Dobrú chuť :-)

2 komentáre:

Gabriel povedal(a)...

Vypadá to super. Tie východné marinády sú vždy skvelé. Mimochodom veľmi pekne farebne naaranžované na tom tanieri. Skvelé, naozaj.

Anonymný povedal(a)...

naucil vela

Print

for my blog on KanKan.sk

Top kulinárske blogy